Фірма голови Сумської облради Віктора Федорченка виграла тендер на будівництво ВОП за майже 46 мільйонів гривень

У грудні 2020 року генеральним директором компанії призначено сина голови облради — Дмитра Федорченка.
Фірма голови Сумської облради Віктора Федорченка виграла тендер на будівництво ВОП  за майже 46 мільйонів гривень
Віктор Федорченко
27 Грудня 2023, 14:20
читать на русском

Фірма голови Сумської облради Віктора Федорченка виграла тендер на будівництво взводного опорного пункту на Сумщині за майже 46 млн грн.

Про це повідомляє "Новинарня" з посиланням на сайт публічних закупівель Prozorro.

Згідно з розміщеною на Prozorro інформацією тендер на будівництво ВОПа виграло ТОВ “БВК компанія “Федорченко”. Фірму ще у 1990 році заснував чинний голова Сумської облради Віктор Федорченко. Про це йдеться на сайті компанії. У грудні 2020 року генеральним директором ТОВ “БВК компанія “Федорченко” призначено його сина — Федорченка Дмитра Вікторовича. Саме тоді (3 грудня 2020 року) Віктора Федорченка було призначено головою Сумської облради.

Договір з фірмою на суму 45 851 553,17 грн укладено 7 грудня 2023 року. Роботи мають бути виконані до 25 грудня. Рішення щодо цього тендера вже викликало хвилю обговорень у соцмережах.

“Виникає декілька питань: 1. Чому така значна цифра, цей ВОП буде витримувати пряме влучання КАБ 1500?? 2. А що у нас Суми збирається обороняти лише один взвод??? Ну і головне — переможець тендеру ТОВ “БВК компанія Федорченко”. При живому голові обласної ради Федорченко. Це його фірма… Корупція? Конфлікт інтересів? Використання службового становища? Хіба ні? До розпачу доводить відверте нахабство і цинізм подібної ситуації. Тобто ці пани так знахабніли, що навіть не стали себе обтяжувати якоюсь лівою конторою, записаною на якогось ноунейма з периферії чи секретарку або водія, і зареєстровану десь в глибинці Полтавської області. Ні! Абсолютно нахабно і цинічно…. Навіть назву не спромоглись змінити… Це таке собі алеверди навіть не в часи партії регіонів, а раніше — Щербаня з його бандою!” — прокоментував ситуацію військовий, депутат Сумської райради Семен Салатенко.

“Я, мабуть, не на тій Сумщині зараз на позиціях. Бо на якійсь альтернативній Сумщині влада будує ВОП за 45 лямів гривень. Ще раз ВОП — 45 лямів!!! Та за ці гроші можна купити орієнтовно 180 тепловізійних матраців, десь, мабуть, стільки ж робочих пікапів… Це орієнтовно 12-13 спартанів. Та на ці гроші можна цілий батальйон одягнути, обмундирувати і озброїти, щоб вийшли супертактікульні озброєні до зубів флібустьєри… 45 лямів… на ВОП А ми ще плачемося, що Штати тягнуть із виділенням коштів…А навіщо вони нам, якщо ми і так “…дорого, багато… живемо”, — пише керівник академічних програм у Центрі досліджень визвольного руху Володимир Бірчак.

Нагадаємо,  мер Сум Олександр Лисенко та чиновник Сумської міської ради Олександр Журба вимагали гроші за ухвалення рішення про встановлення тарифу та відсутність штучних перешкод у діяльності підприємства.

В СБУ пояснили, що фігуранти справи "обклали даниною" місцеву компанію, яка займалася вивозом сміття. У разі відмови погрожували перешкодами у веденні бізнесу.