Фонд дружини нардепа Камельчука фігурує у справі переправлення ухилянтів

ВАКС оприлюднив нові подробиці справи ухилянтів Людмили Марченко, до якої причетний "Фонд родини Камельчуків"
Головне
Фонд дружини нардепа Камельчука фігурує у справі переправлення ухилянтів
Юрій і Тетяна Камельчуки
3 Жовтня 2023, 16:34
читать на русском

Вищий антикорупційний суд оприлюднив нові подробиці справи ухилянтів, де підозрюваною є екснардепка від "Слуги народу" Людмила Марченко. У цій справі лист-звернення щодо переправлення громадянина за кордон під виглядом волонтера скеровувала благодійна організація "Фонд родини Камельчуків", співзасновницею якої дружина нардепа від "Слуги народу" з Львівщини Юрія Камельчука.

Про причетність до справи "Фонду родини Камельчуків" йдеться в ухвалі слідчого судді ВАКС щодо продовження строків досудового розслідування кримінального провадження від 4 вересня, на яку звернув увагу портал "ДК Захід".

У липні цього року нардепка Марченко спільно зі своєю помічницею за хабар 5300 доларів пообіцяла громадянину посприяти у внесенні його даних в інформаційну систему "Шлях" для виїзду за кордон.

За матеріалами справи, відповідний лист-прохання до Бучанської районної військової адміністрації скерувала благодійна організація "Фонд родини Камельчуків". На підставі цих документів Київська ОВА надала дозвіл згаданому чоловікові на виїзд за кордон як волонтера з метою перевезення гуманітарного вантажу на територію України.

Після одержання дозволу помічниця нардепки зустрілась з громадянином та отримала від нього другу частину обумовлених коштів – 2 800 доларів, які згодом передала народній обраниці.

За даними YouControl, Благодійна організація "Фонд родини Камельчуків" зареєстрована у Києві у 2021 році. Її співзасновницями є дві мешканки Червонограда – Тетяна Камельчук, дружина нардепа Юрія Камельчука, та Ірина Богачова. На сайті фонду декларується, що організація "надає підтримку та фінансування нужденним дітям на території всієї України", а під час повномасштабної війни фонд зосередився на отриманні та передачі гуманітарної допомоги з-за кордону.

Сам Камельчук спершу відмовився коментувати причетність фонду до справи ухилянтів, оскільки розслідування ще триває.

"Я не можу без дозволу слідчих чи органів НАБУ, з якими я зустрічався і давав пояснення, нічого коментувати. Інакше це може зашкодити розслідуванню", – заявив Юрій Камельчук виданню ZAXID.NET.

За кілька хвилин нардеп передзвонив та заперечив причетність "Фонду родини Камельчуків" до згаданої справи: "Ні я, ні мої помічники, ні дружина не оформляли подібних довідок. Додатково фонд скерує звернення в НАБУ для пояснення цієї ситуації". Камельчук припустив, що хтось підробив лист-звернення для виїзду ухилянта від імені його благодійної організації.

Нагадаємо, тепер вже колишній нардепці Людмилі Марченко та її помічниці повідомили про підозру у зловживанні впливом, вчиненому у змові групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 369-2 ККУ).

НАБУ оприлюднило відео розмов, де чути, як обраниця та її помічниця обговорюють з іншими особами вартість своїх послуг за те, що допоможуть внести їх дані до системи "Шлях". Також камери спостереження зафіксували, як народна депутатка намагається позбутися незаконних грошей – просто викидає їх за паркан свого заміського будинку в Тернополі.

ВАКС продовжив строк досудового розслідування згаданої справи до 9 листопада цього року.

Нагадаємо, у грудні 2021 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило у декларації Юрія Камельчука порушення на майже 7 млн грн. За 2020 рік нардеп не задекларував орендовану квартиру в Києві вартістю 3,6 млн грн, автомобіль, три приватні компанії та 48,8 тис. доларів кредиту в банку. Крім цього, Камельчук не повідомив у декларації про купівлю біткоїна за 650 тис. грн. За цим фактом депутату оголосили підозру за ч. 1 ст. 366-2 ККУ (декларування недостовірної інформації).

У березні 2023 року ВАКС визнав Камельчука невинним у неправдивому декларуванні свого майна, однак Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржує вирок у апеляції. У травні апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) оштрафувала нардепа від фракції "Слуга народу" Камельчука на 5368 грн за неявку на судове засідання. Судді мали розглядати скаргу прокурора на виправдальний вирок брехні в декларації депутата, але на засідання він не прийшов.

1