Фонд гарантування вкладів фізосіб - банкрут, але його керівництво отримує по пів мільйона зарплати щомісяця - розслідування

Фонд гарантування вкладів заборгував державі понад 62 млрд грн: куди поділись гроші
Головне
Фонд гарантування вкладів фізосіб - банкрут, але його керівництво отримує по пів мільйона зарплати щомісяця - розслідування
Світлана Рекрут
9 Січня 2024, 16:48
читать на русском

Електрокар для чиновників за понад два мільйони, тендери на піар-послуги і кругленькі суми на зарплату дирекції – ось лише деякі витрати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під час повномасштабної війни в Україні. Та навіть ці космічні суми – лише краплина в морі на тлі 62-мільярдної заборгованості ФГВФО перед державою, яку виявила Рахункова палата.

Як фонд став "чорною дірою" для бюджету й опинився на межі банкрутства, пише видання СТОПКОР.

Купівля елітних авто під час війни

Придбання Фондом гарантування вкладів електрокару Хьонде Іонік 5 обурила громадськість. Адже цей потужний суперкар, оснащений усіма сучасними інтелектуальними зручностями, та ще й повнопривідний, сьогодні коштує в салоні близько 2,5 млн грн, залежно від року випуску та комплектації. Тож ця покупка навіть потрапила у своєрідний хіт-парад найдорожчих автомобілів, придбаних державою під час вторгнення, від видання "Наші гроші" .

Чиновники мали б думати про перемогу і допомогу армії замість розкішних авто, обурюється волонтер Олексій Ясінський.

"Це взагалі якась диверсія проти Збройних сил України, проти волонтерів, проти всіх людей, українців, які захищають свою Батьківщину. Коли ми не можемо зібрати грошей, щоб відремонтувати автівки, навіть швидкі допомоги для наших військових підрозділів, і думаємо, як це зробити", – коментує він.

І все це – при тому, що забути про дорогі покупки імпортних авто закликав українців днями навіть міністр фінансів Сергій Марченко. Адже це, за його словами, боляче б’є по економіці країни в умовах російської агресії.

"На жаль, поки що ми живемо у такій специфічній реальності, коли у нас "все добре". Але якщо ми дійсно хочемо перейти на військові рейки, нам потрібно зменшити споживання у декілька разів, тому що ми споживаємо в основному імпортні товари і послуги", – підкреслив голова Мінфіну.

Напередодні Нового року в інтерв'ю для "Форбс" він також повідомив, що у відомстві не знають, де взяти гроші на продовження мобілізації.

Але що відбувається під самісіньким носом Міністерства фінансів?

Державна установа, що у разі нестачі коштів кредитується тим же Мінфіном, а саме Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, бувши чи не одвічним банкрутом, у розпал повномасштабної війни купує той самий електрокар Хьонде Іонік 5 за 2 млн 388 тисяч гривень.

З приводу недоцільності цієї закупівлі та корупційної складової у вересні позаминулого року зареєстрували звернення до Держаудитслужби, але перевірча служба його проігнорувала і за понад рік так і не надала відповіді, розповідає підприємець Євген Крикун.

"Закупівля в принципі задорога. Не те, що не на часі. Мені здається, вона взагалі не потрібна у такому вигляді, в якому є, а повинна бути дешевша. Враховуючи те, що нашим бійцям зараз купують автомобілі не першого вжитку, не з перших рук, то я вважаю, що такі авто можуть використовуватись і на держслужбі. Вони ніяк не вплинули б на виконання їхніх обов’язків", – зауважує бізнесмен.

СтопКор поцікавився безпосередньо у ФГВФО, навіщо чиновникам був потрібен такий дорогий автомобіль?

У відповіді на журналістський запит Фонд пояснює: мовляв, не вигідно утримувати старі службові авто, бувають перебої з постачанням палива, та незрозуміло, скільки ще триватиме війна!

"Можливо, на цю закупівлю під час повномасштабної агресії рф і можна закрити очі, може й справді службових авто не вистачає, але якби ж то була разова дорога закупівля і якби не величезні боргові зобов’язання перед вкладниками ліквідованих банків і держбюджетом! Як нам вдалося з’ясувати, з лютого 2022 року фонд витратив майже 6 млн грн на закупівлі послуг із піару, а саме на рекламу по ТБ, на сайтах та розкрутку у соцмережах. Разом із авто на це витратили понад 8,2 млн грн", – коментують журналісти.

Не пошкодували у ФГВФО коштів і на оплату послуг із піару під час повномасштабної агресії рф. Найбільшу суму, а саме 2 млн 277 з половиною тисяч віддали певному ФОПу Петренку Івану Миколайовичу. Послуги надає компанія "Віп медіа", у якої сьогодні не працює навіть власний сайт.

Та й інформація у відеороликах на фейсбуці не зовсім відповідає дійсності. Чомусь у рекламі мовчать про те, що Фонд гарантовано повертає лише до 200 тис. грн. Якщо ж у вас на депозиті в неплатоспроможному банку була більша сума, її повернення можна чекати роками, пояснює юрист Михайло Євсєєв.

Скільком постраждалим Фонд гарантування вкладів фізичних осіб так і не віддав їхніх фінансових заощаджень?

Наразі точна кількість достеменно невідома. Але таких людей точно дуже багато, каже Богдан Цімейко – керівник громадської організації "Захист українського народу", що допомагає вкладникам та боржникам збанкрутілих банків. За його словами, багато людей за життя повернення коштів так і не дочекалися.

Як стверджує правозахисник, ніде не прописано, коли саме вкладник ліквідованого банку отримає решту своїх коштів: коли фонд заробить гроші – тоді і віддасть. Бо ця структура перебуває на самозабезпеченні. Вона отримує доходи у вигляді зборів від банків, що діють, та продажу майна ліквідованих фінустанов, доходи від інвестицій в цінні папери, а якщо вже зовсім у "мінусах" – отримує кредити, залучені від НБУ. Або ж позичає гроші з Держбюджету, щоб віддати людям хоча б гарантовані кошти до 200 тис. грн.

"Кошти юридичних осіб, які би мали бути отримані від продажу ліквідованого майна, в першу чергу йдуть фізичним особам, на зарплату учасників Фонду гарантування, працівників Фонду гарантування, а в них зарплати – сотні тисяч, мільйони гривень. За що? Фонд гарантування – банкрут. У нього немає своїх грошей", – підкреслює Цімейко.

Хто і за які заслуги отримує величезні зарплати

У запиті журналісти просили також показати, які доходи у керівництва Фонду гарантування, але там прохання проігнорували і порадили шукати цю інформацію у деклараціях.

"Побачене нас просто шокувало. З останніх опублікованих на сайті НАЗК заяв від директорки фонду Світлани Рекрут – тільки зміни у майновому стані за 2022 рік, а саме її зарплата та премії з початку повномасштабного вторгнення рф по травень позаминулого року. Наприклад, у березні позаминулого року їй нарахували зарплату й премію майже 478 тисяч гривень, у квітні – 444 тисяч. Тобто щомісячний офіційний дохід складав ледь не пів мільйона гривень", – розповіли журналісти.

Варто зазначити, що Рахункова палата вже вказувала у своєму звіті на те, що таке преміювання керівництва Фонду – фактично безпідставне.

Попри борги і ознаки неефективності управління, очільниця Світлана Рекрут розповідає про досягнення і активно піарить роботу фонду, і тільки в листопаді 2022 року дала щонайменше шість інтерв'ю.

У запиті журналісти також просили вказати розмір грошових зобов’язань Фонду перед державою. І хоч у відповіді там запевняють, що вже не мають жодних боргів перед Держбюджетом, проте, як йшлося у звіті Рахункової палати від червня 2023 року, Фонд гарантування мав заборгованість перед Мінфіном у розмірі 62,5 млрд гривень та мав перерахувати 5,4 млрд до Держбюджету за рахунок облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП).

Та, судячи з відповіді Мінфіну, останню суму просто "пробачили", щоб фонд не став неплатоспроможним. Та поки борги перед державою ростуть і списуються, а українці роками чекають на повернення вкладів, Фонд продовжує нараховувати собі величезні зарплати і витрачати шалені кошти на дивні закупівлі.

Якими сумнівними тендерами "відзначився" ФГВФО

За час широкомасштабної війни у Фонді гарантування вкладів витратили майже 192 млн грн на ІТ-послуги та закупівлі ноутбуків. Багато це чи мало? Здається аж занадто, зважаючи на те, що за аналогічний період Нацбанк, що має регіональні відділення у більшості регіонів країни, витратив на ІТ-закупівлі у чотири рази менше – понад 45 млн, а Фонд держмайна – взагалі 4,5 мільйона.

Тим часом Фонд гарантування лише на придбання одних ноутбуків витратив 9 мільйонів 797 тис. грн. Всього за час повномасштабної війни закупили 330 одиниць. Навіщо Фонду стільки нових комп’ютерів? І це при тому, що водночас Фонд розпродує майже нові, аналогічні ноутбуки збанкрутілих банків і часто з "дисконтом" навіть у 10 разів від стартової ціни. Тобто під час війни ФГВФО купує сотні нових ноутбуків на майже 10 мільйонів, і водночас продає таку ж техніку вдесятеро дешевше.

До слова, одна з компаній, ТОВ "Віннком Україна", яка за цей час виграла шість тендерів фонду на загальну суму 17,5 мільйонів гривень, згадувалась у кримінальному провадженні щодо фіктивних договорів для виведення податкового кредиту та у справі щодо розкрадання грошей Держприкордонслужби й військової частини.

Інша компанія, "ІТ-ДЕВЕЛОПМЕНТ", що без конкурентів забрала тендер на майже 2 млн, фігурувала у кримінальному провадженні про отримання службовцями аеропорту "Бориспіль" відкатів та постачання ІТ-послуг за завищеними цінами.

Ще одна фірма "Айті-солюшенс", що виграла у фонду аж вісім тендерів на понад 12 мільйонів, фігурувала у різних кримінальних справах щодо продажу програмного забезпечення за завищеними цінами та змовою із службовцями Міноборони, Держспецзв’язку, Держагентства інфраструктурних проєктів тощо.

Зауважимо, СтопКор у запитах просив різні органи контролю надати оцінку цим закупівлям, але в Рахунковій палаті відповіли, що не планують проводити аудит фонду, у Мінфіні зазначили, що не мають права втручатися в діяльність фонду, а в НБУ та Держаудитслужбі взагалі не надали відповіді у визначений законом строк.

Читайте також

1