Банки, нерухомість, криптогаманці: як і в чому краще зберігати гроші українцям

Як правильно зберегти та примножити особисті заощадження та вберегтися від фінансових втрат
Ексклюзив
Банки, нерухомість, криптогаманці: як і в чому краще зберігати гроші українцям
Гроші, скарбничка (Фото: pexels)
21 Жовтня 2023, 23:52
читать на русском

Як свідчить статистика, попри мізерні заробітки та великі витрати українці примудряються відкладати гроші на "чорний день". Однак, поки той самий день не настав, абсолютно логічним рішенням є інвестувати особисті заощадження і отримати з них прибуток. Парламент.ua розібрався, куди ж краще вкладати українцям свої капітали.

Зберігання грошей вдома

Найконсервативніші українці, переважно пенсіонери, не довіряючи нікому, воліють зберігати гроші у себе вдома, як кажуть у народі "у трилітровій банці" або "під подушкою". Єдиний плюс такого зберігання в тому, що гроші дійсно перебувають завжди під руками.

Мінусів зберігання грошей вдома набагато більше: по-перше, вони не лише не примножуються і не приносять прибутку, але ще й знецінюються під впливом інфляції. Особливо це характерно для української гривні. Іноземна валюта має менші інфляційні ризики, але прибутків також не приносить.

По-друге, якщо ви вирішили зберігати гроші вдома, то слід подумати як мінімум про сейф, міцні вхідні двері і замки та сигналізацію, оскільки домашні крадії нині можуть зламати навіть найрозумніші системи захисту.

Гроші, сейф (Фото: pexels)

Зберігання грошей у банку

Гроші в банку можна зберігати або на поточних рахунках, або на депозитах в українській або іноземній валютах. При цьому слід пам`ятати, що чим менший термін банківського договору, тим менші відсотки банк вам платитиме. Крім того, традиційно відсотки за вкладами у гривнях є вищими, аніж у євро та доларах, що пов`язано знов таки зі швидшим знеціненням національної валюти. Крім того, гроші з банку вкрасти важче, аніж з дому.

Усі актуальні умови вкладень та ставки за депозитами в усіх банках України можна знайти за посиланням: https://minfin.com.ua/ua/deposits/.

Звичайно, треба пам`ятати, що банки іноді теж можуть банкрутувати, тому фахівці радять робити вклади у різні фінустанови і в різних валютах. До того ж бажано, аби розмір депозитів в одному банку не перевищував граничного розміру вкладів, які у випадках ліквідації банку, відшкодовує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Інвестор (Фото: pexels)

Накопичувальне пенсійне страхування або інші страхові програми

Накопичувальне пенсійне страхування – один із кроків пенсійної реформи, який активно просувають нині урядовці. Суть його полягає в тому, що працездатні українці добровільно можуть відкладати частину заробленого до недержавних пенсійних фондів. Ті, своєю чергою, інвестують отримані кошти в економіку і отримують прибуток, який потім і осідає на рахунках вкладників фонду. Накопичені гроші людина може використати, вийшовши на пенсію.

Плюс цієї ідеї полягає в тому, що молоді українці можуть просто не отримати пенсій від держави через 10-20 років, оскільки Пенсійний фонд України, найімовірніше, до того часу стане банкрутом. Тож накопичені у фонді гроші можуть стати для них тією самою фінансовою подушкою безпеки.

Мінусів у цієї ідеї теж чимало: по-перше, надто великі терміни вкладення грошей (10-25 і більше років), а отже, за необхідності скористатися накопиченими грошима раніше, цього зробити немає змоги. По-друге, в Україні немає недержавних пенсійних фондів, які працюють багато років і мають добру фінансову репутацію.

Що ж до інших страхових програм, то їх перевагою є можливість одночасно вкласти кошти, а також захистити здоров’я і життя або майно вкладника. Мінуси ті ж самі, що і в пенсійного страхування.

Вкладення коштів у дорогоцінні метали

Покупка золота або платинових зливків – популярний спосіб зберігання грошей. Його очевидним плюсом є те, що дорогоцінні метали як правило застраховані від різкого знецінення. Однак на цьому переваги золота зазвичай закінчуються. По-перше, покупка металів має сенс лише у довгостроковій перспективі, по-друге, за необхідності швидко отримати гроші, доведеться вирішувати ще й проблему швидкого продажу активів. Крім того, потрібно мати, де зберігати злитки (банківська комірка, сейф тощо).

Золото (Фото: pexels)

Купівля криптовалюти, електронні гаманці

Відкрити собі електронний гаманець досить просто: треба лише зареєструватися та поповнити рахунок на ті валюти, що вам необхідні. Електронний гаманець можна швидко поповнювати і так само швидко зняти гроші, переводячи їх у будь-яку валюту. Також за допомогою електронного гаманця можна оплачувати різні покупки, не виходячи з дому.

Серед мінусів варто відзначити, що багато державних, а також приватні структури часто намагаються отримувати прибутки з подібних електронних систем. У зв’язку з цим необхідно бути готовим до таких неприємних ситуацій, як закритий доступ до електронного гаманця, підвищення комісій за транзакції, залежність від коливань валютного ринку.

Криптовалюта (Фото: pexels)

Купівля криптовалюти – ще один, відносно новий і ризиковий вид вкладення коштів. На купівлі-продажу популярних криптовалют можна непогано заробляти, однак є два моменти. Перший – найпопулярніші криптовалюти, як от біткоїн, є досить дорогими. Другий – операції з криптовалютою є високоризиковими: якщо купити або продати такі гроші невдало, можна чимало втратити. Крім того, слід мати на увазі, що криптовалюта дозволена далеко не у всіх країнах світу. Відслідковувати актуальні курси криптовалют та придбати їх можна на спеціальних сайтах, наприклад тут.

Інвестування (Фото: Pexels)

Інвестиції в цінні папери

До найпопулярніших цінних паперів, в які можна інвестувати гроші громадянам, належать векселі, акції, облігації, а також заставні папери. Вкладення у цінні папери захищені майном компанії. В Україні вкладення населення у цінні папери не є масовим і вважається високоризиковим, через високу ймовірність банкрутства фірм, або ж навіть їхньої фіктивності.

Придбання будинків, землі, автомобілів

Подібні варіанти вкладення мають сенс лише якщо людина має досить багато грошей і хоче вкласти їх на тривалий час. Такі інвестиції окупаються лише у випадку, якщо майно (ту ж землю, квартиру чи авто) здавати в оренду. Крім того, фахівці радять обов`язково застрахувати майно, а також врахувати, що з часом необхідні будуть гроші на його ремонт.

Купівля будинку (Фото: pexels)

Що таке диверсифікація ризиків та чому краще інвестувати одночасно в кілька проєктів

Диверсифікація ризиків означає правильний розподіл усіх коштів за кількома проєктами. Як кажуть прості українці "не треба класти всі яйця в один кошик", аби у випадку фінансового краху втрати були мінімальними.

Диверсифікація передбачає, що людина вкладає гроші, по-перше, в різні активи, наприклад, у банк, в недержавний пенсійний фонд і придбаває автомобіль. По-друге, кошти бажано розкласти в різні валюти – у гривні, долари, євро та інші іноземні валюти, які стійкі до коливань на ринку. По-третє, оберіть не один, а кілька банків, фондів, криптовалют тощо.

Наостанок, фахівці радять періодично перевіряти фінансову стабільність установ, в яких лежать ваші гроші, аби за небезпеки банкрутства встигнути їх вчасно вивести.

1