Криптовалюта завойовує світ: чи витіснять біткоїни долари і золото

У світі набуває популярності зберігання статків у біткоїнах та електронні розрахунки криптовалютою
Ексклюзив
Криптовалюта завойовує світ: чи витіснять біткоїни долари і золото
Біткоїн (Фото: Криптоновости)
22 Квітня 2021, 18:22

Нові цифрові гроші, або криптовалюта впевнено входять у повсякденне життя у всіх країнах світу. Про те, що біткоїн - це цифрові гроші, нині знають навіть діти, але далеко не всі зможуть пояснити, звідки береться криптовалюта, як її зберігати і що з нею можна робити. Парламент.UA розбирався у механізмі функціонування цифрових грошей та їхніх подальших ринкових перспективах.

Що таке криптовалюта і які її види

Криптовалюта (англ. сryptocurrency) — це цифрова або віртуальна валюта, яка складається виключно з монет (англ. -coin). Кожна віртуальна монета захищена від підробки, тому що являє собою зашивровану інформацію, яку неможливо скопіювати (тому у назві є частина "крипто").

Криптографія (грец. Κρυπτός — прихований і γράφω — пишу) — наука про неможливість прочитання інформації сторонніми людьми, а також про неможливість непомітної зміни інформації і перевірки автентичності авторства.

Криптовалют у світі налічується близько тисячі, але найвідомішою є bitcoin (біткойн). Від звичних нам грошей криптовалюта відрізняється тим, що власник володіє валютою безпосередньо і для цього непотрібний банк чи якийсь дозвільний орган. Криптовалюта зберігається в особистому електронному гаманці.

Одиниця криптовалюти – це код, який народжується в результаті складних комп’ютерних математичних обчислень.

Вперше термін "криптовалюта" почав використовуватися після появи платіжної системи Bitcoin, яка була розроблена в 2009 році людиною або групою осіб під псевдонімом Сатосі Накамото. Пізніше з'явилися інші незалежні від Bitcoin криптовалюти, які називаються форками Bitcoin: Namecoin, Litecoin, PPCoin, Novacoin. Лідери криптовалют змінюються трохи не щомісяця, але постійними резидентами топ-10 є Біткоїн, Ефіріум, Ріпл та Нем.

Як правило, у криптовалют є верхня межа загального обсягу емісії (тобто максимальна кількість видобутих монет). Однак у деяких криптовалютах, таких як PPCoin, Novacoin, Sifcoin та інших, відсутня фіксована верхня межа загального обсягу емісії і можлива як емісія за рахунок наявних накопичень, так і деміссія шляхом обов'язкового знищення невеликої фіксованої суми в кожній транзакції. Основні криптовалюти засновані на межі загального обсягу емісії:

  • (BTC) Bitcoin — 21 мільйон монет.
  • (LTC) Litecoin — 84 мільйони монет.

Всі криптовалюти використовуються псевдонімно — зміст транзакцій відкритий, не шифрований, але в них є інформація лише про номери рахунків і немає інформації про власників цих рахунків. Проте особу користувача може бути встановлено, якщо відома необхідна додаткова інформація. Ведуться розробки, де планується замінити псевдонімність на анонімність.

Біткоїн - найпопулярніша криптовалюта у світі

Біткоїн — це криптовалюта, яка була створена в 2009 році. На відміну від розрахунків через банки, біткоїнами можна розраховуватись в інтернеті без будь-яких посередників. Немає комісії за переказ коштів і немає необхідності сплачувати податки, тому що біткоїни не прив'язані до жодної країни і уряди не можуть на них впливати. Біткоїн є найбільш вартісною криптовалютою з 700 видів електронної валюти. Зараз один біткоїн коштує понад 50-60 тисяч доларів (курс постійно змінюється).

На відміну від звичних грошей, біткоїни мають такі переваги:

  • Криптогроші може добувати кожен охочий
  • Інформація про зберігання і використання цих грошей здійснюється за допомогою блокчейну
  • Ці гроші неможливо скопіювати
  • Володіння біткоїнами абсолютно анонімне, тобто, приховане. Інформація про власника криптогаманця відсутня (є тільки номер гаманця).

Попри свої переваги біткоїн має також і деякі недоліки:

  • Державні установи можуть негативно впливати на обіг та розповсюдження — навіть, забороняти їх.
  • Втрата паролю до електронного гаманця призведе до втрати всіх криптомонет.
  • Чим складніше алгоритми (задачі, які вирішують комп'ютери), тим важче майнити криптовалюту на домашніх комп'ютерах.

Інші популярні види криптовалюти

Bitcoin є найвідомішою криптовалютою, але далеко не єдиною. Ринок криптовалют дуже насичений і цифрові валюти мають назву - Altcoins, що означає "Альтернатива Bitcoin".

Логотипи найвідоміших криптовалют (Фото: maining criptocarrency.ru)

Друга за популярністю криптовалюта - Litecoin. Це така ж криптовалюта, тільки алгоритм транзакцій цієї валюти працює швидше. Якщо для транзакції з Bitcoin потрібно 10 хвилин, то у Litecoin це займає 2,5 хвилини. Це означає, що Litecoin потенційно може обробляти більше транзакцій. Вартість одного Litecoin на сьогоднішній день приблизно 78 доларів. Litecoin обмежена кількістю монет в 84 мільйони, що в рази більше Bitcoin.

Криптовалюта PinkCoin забезпечена фіксованим активом кольорових діамантів. Нині на продаж виставлено 5 млн. валютних одиниць PinkCoin. Компанія планує зупинити свій випуск на 95 млн. цифрових грошей PinkCoin. Власники PinkCoin можуть обмінювати валюту на інші активи на децентралізованому ринку BitGem.

Також здійснюється емісія криптомонет під назвою Hayek. Її унікальність і відмінність від bitcoin полягає в тому, що вона підтверджена золотом. Курс на монети змінюється щодня відповідно до ринкової ціни на золото. Прив'язка вартості криптовалюти до золота робить її більш надійною, ніж bitcoin.

Peercoin позиціонує себе як зелену альтернативу традиційним цифровим валютам, які споживають дуже багато енергії, так як її емісія вимагає меншої потужності. Вважають, що завдяки технічним доопрацюванням Peercoin безпечніше, ніж Bitcoin, які можуть бути знищені. Крім того, на відміну від інших криптовалют, Peercoin не встановлює жорсткий ліміт на кількість валюти, але при цьому щорічно випущені монети схильні до рівня інфляції в 1%.

Криптовалюта XRP є частиною платіжної системи Ripple, яка підтримує миттєві платежі між гаманцями з мінімальною комісією, а також надає функцію обміну між будь-якими валютами на торговій платформі. Деякі порівнюють XRP з обміном борговими розписками. Встановлений ліміт даної системи 100 млрд. монет XRP.

Як добувають криптовалюту

На відміну від звичайних грошей криптовалюту не можна заробити, її можна або купити на ринку в Інтернеті, або ж добути.

Видобуток криптовалюти називається "майнінг". Його роблять за допомогою спеціального комп’ютерного обладнання і спеціальних програм, які дозволяють обрати, що саме будуть "майнити" і де. Це все треба налаштовувати і вивчати тематику, для цього існують спеціальні форуми. Чим більше розвивається ринок криптовалют, тим майнінг стає складнішим і потребує більше часу та комп'ютерних потужностей. Зараз приблизно кожні 10 хвилин у світі добувають 12,5 біткоїнів.

Біткойн зараз дуже важко добувати, тому що обладнання для видобутку біткойну вузькоспеціалізоване і дороге. Звичайні користувачі успішно видобувають інші криптовалюти на звичайні відеокарти домашніх комп’ютерів або будують ферми, в яких можна лише кілька карт поставити, – розповів в інтерв`ю Радіо Свобода директор з маркетингу Bitcoin-агентства KUNA Вадим Попов.

Як зберігають криптовалюту, чи безпечно зберігати гроші у біткоїнах

Біткоїни зберігають у "цифрових гаманцях", які можуть бути розміщені у хмарному сервісі, або на домашньому комп'ютері. Гаманець схожий на віртуальний банківський акаунт, який дозволяє надсилати, чи отримувати біткоїни, сплачувати за товари або послуги. Технологія зберігання криптовалюти називається блокчейном.

Блокчейн (англ. Blockchain) — це спосіб зберігання даних або цифровий реєстр грошових переказів. Головною його відмінністю і незаперечною перевагою є те, що цей реєстр не зберігається в якомусь одному місці. Він розподілений серед кількох сотень і навіть тисяч комп'ютерів по всьому світі.

Щоби купити біткоїни використовують так звані криптомати. Їх вже подекуди встановили і в Україні. Поміняти віртуальні монети на гроші теж можна, але не через криптомати. Бо видача готівки через такі пристрої потребує банківської ліцензії. Можна це зробити через спеціалізовані сервіси, такі як криптовалютні біржі, де ви реєструєтесь, вказуєте номер банківської карти, заводите криптовалюту, яку ви хочете продати, продаєте і виводите гроші на банківську карту.

Багатьох охочих придбати криптовалюту цікавить питання, чи надійно її зберігати у блокчейні та чи може в один момент криптовалюта зникнути і людина залишиться ні з чим.

Щодо біткойну, думаю, що навряд чи це коли-небудь взагалі станеться. Якісь інші криптовалюти – більш ризиковані, тому перед тим, як щось робити: заробляти, купувати, отримувати, необхідно вивчати питання. Це особиста відповідальність кожної людини, яка в цьому бере участь, – наголосив Вадим Попов.

Часто говорять, що криптовалюту використовують для фінансування тероризму, наркоторгівлі або у нелегальних оборудках, бо біткоїни не можна відстежити. Насправді ж, за статистикою, наркоділки, контрабандисти і терористи все ще надають перевагу звичайній валюті. Покищо не більше від 2% всіх операцій проводяться на чорному ринку із використанням криптовалют, переконують фахівці.

Що ж до страшилки, що одного дня біткоїни просто зникнуть і ніхто за це не відповідатиме і не платитиме збитки, то теоретично така можливість є, але вона вкрай низька.

Якщо порівнювати із звичайними грошима, то насправді це завжди питання довіри до інституту, який їх випускає. А криптовалюти децентралізовані, тобто немає єдиного джерела, який би їх випускав, тому картина зовсім інакша, – констатують експерти.

Крім того, фахівці наголошують, що криптовалюта краще, аніж банківські рахунки захищена від хакерських атак, адже щоби зламати код криптовалюти злочинцю, по-перше, доведеться "попотіти" набагато довше часу, по-друге, кожний код біткоїна унікальний і зламувати його "економічно" невигідно.

Скільки коштує біткоїн, чи можна його заробити та як його купити

На сьогодні ціна біткоїна формується в залежності від попиту. Якщо дуже багато людей хочуть його купити, то ціна зростає, якщо більша кількість людей хоче його продати, то ціна трохи падає. Трейдери (торговці на біржі) успішно заробляють саме на цих цінових коливаннях. Тобто це гра на криптовалютній біржі. Щоденні курси криптовалют можна відстежувати за посиланням тут.

Минулого тижня біткоїн оновив свій історичний рекорд вартості, перевищивши 64 тисячі доларів. Однак кілька днів тому курс біткоїна обвалився приблизно на 15%.

Звичайно, є ризик того, що купите криптовалюту за однією ціною, а потім вона впаде. До цього треба бути готовим і не інвестувати більше, ніж боїтеся втратити. З іншого боку, ринок стрімко розвивається, тому вартість криптовалют теоретично не може дуже стрімко падати, тоді як навпаки - хвилеподібно зростати - цілком реально.

Для розуміння розповім. Пару років тому мені дзвонив знайомий. Тоді біткоїн коштував дев`ять тисяч доларів. І він мені каже: дивись, ось сьогодні буде вже сім тисяч доларів. Так і сталося. А знаєте чому? У нього 50 тисяч біткоїнів і такими обсягами він міг "опустити" ринок. Є досі такі люді.Вони можуть перестати продавати і створити дефіцит, можуть вийти з великими продажами і привести до падіння біткоїна. І на цьому зараз заробляють, - пояснив Співзасновник міжнародної ІТ-компанії Prof-IT, експерт у галузі ІТ-технологій Богдан Прилепа (досьє Богдана Прилепи)

Крім того, експерт вважає, що зараз не найкращий час для придбання біткоїнів на ринку і радить дочекатися падіння ціни.

Я б почекав, поки ринок впаде. Зараз ринок накачують. Коли ринок впаде, можна буде закуповуватися. Але, звичайно, зараз біткоїн вже на піку, - підсумував експерт.

Чи можна розраховуватися криптовалютою

В Україні юридичні особи в принципі не можуть офіційно використовувати криптовалюту. Зокрема у криптовалюті не платять зарплату, не встановлюють ціни у магазинах, не відраховують до бюджетів податки тощо.

Однак, ІТ-фахівці розповідають, що можна знайти роботодавця, який платить в криптовалюті, але це вдасться зробити лише із закордонним партнером у ІТ-сфері. Крім того, в Україні є достатньо торгових точок, ресторанів, кафе й інших закладів, які приймають до оплати ті ж самі біткойни. Поступово й інші криптовалюти в цій сфері отримують застосування. Однак, це відбувається поза законом, оскільки законодавчо статус криптовалюти в Україні досі не визначений.

У законі чітко написано, що віртуальний актив не може бути платіжним інструментом. Згідно з Конституцією, у нас єдиний платіжний інструмент - це гривня. Долар, наприклад, на сьогоднішній день теж не є платіжним інструментом в Україні. Просте запитання, чи зможе українець розрахуватися за каву або сніданок криптовалютою? Ні, як і доларом або золотом.
Чи зможе він відкрити в банку рахунок в біткоїні? Так, зможе. Чи зможе він зберігати депозит в криптовалюті в банку? Так, зможе. Потім потрібно буде зробити конвертацію на період користування, - пояснив в інтерв`ю Парламент.UA заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

Люди також можуть надсилати біткоїни іншим за допомогою мобільних додатків або комп'ютерів. За допомогою біткоїнів можна сплачувати за товари та послуги в інтернеті, чи, навіть, за навчання: на сайті української платформи для пошуку онлайн-викладачів Preply можна розраховуватися криптовалютою за заняття з носіями англійскої чи будь якої іншої мови, або уроки зі шкільних предметів. Якщо хтось хоче витратити свою криптовалюту, то в інтернеті можна знайти перелік місць, які її приймають.

Тим часом криптовалютна біржа і платформа Bit-x випустила свою дебетову Bitcoin-карту. Карту можна використовувати як звичайну дебетову карту: знімати кошти з банкоматів, здійснювати онлайн-покупки і розплачуватися в торговельних точках через POS-термінали. Поширенню криптовалюти в Україні сприяє організація BitcoinFoundationUkraine, яка прагне стати інформаційним центром поширення Bitcoin в нашій країні. Засновник організації BitcoinFoundationUkraine і агентства KUNA Михайло Чобанян ініціював запуск першої української Bitcoin-біржі.

Що думають експерти про майбутнє криптовалюти

Фахівці з криптовалюти прогнозують подальший розвиток цифрових грошей і навіть визначили так звані професії майбутнього, які будуть пов`язані з криптовалютою.  Найкращий лектор-футуролог (тобто знавець майбутнього) за версією Google, Томас Фрей представив своє бачення професій майбутнього, серед яких :

  • Банкіри і юристи, котрі займатимуться крипто-валютами,
  • Фахівці з запровадження валюти,
  • Адвокати анонімності,
  • Фахівці з повернення викрадених коштів,
  • Теоретики, філософи і євангелісти крипто-валют,
  • Валютні стратеги,
  • Експерти з грошового обміну,
  • Розробники стандартів

Наведені вище професії є лише поверхневим оглядом можливостей. Змінюючи старі процеси обігу грошей, ми не позбавлятимемо людей роботи. Ми вивільнимо людський капітал, який зможе створити мільйони нових робочих місць у тисячах нових галузях. Система освіти не зможе так швидко реагувати на зміни. Тому на перший план вийде ідея неперервної освіти та самовдосконалення у процесі роботи, - стверджує Фрей.

Українські економісти вважають криптовалюту грошима майбутнього. Але визнають, що вона віртуальна і ніким не контрольована, а тому поки що недостатньо надійна.

Якщо ви в суд сьогодні принесете заяву і скажете: я заплатив біткойни, а мені за це не надали товар, то суд не буде знати, як з цим працювати, тому що незрозуміло, як це класифікувати, – пояснив тимчасовий керівник Національного фонду інвестицій Тимофій Милованов.

Читайте також

2 грудня 2020 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні закон про віртуальні активи. В ньому легалізується статус криптовалют, майнінг та інші дотичні речі. Нині очікують на друге читання згаданого законопроєкту. Запуск легального ринку криптовалют стане позитивною зміною для кожного українця, переконаний заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков. Громадяни зможуть офіційно працювати й отримувати доходи від операцій з криптоактивами. У масштабах країни легальний ринок криптовалют означає запуск інноваційного сектора економіки, доходи учасників якого забезпечать державний бюджет додатковими надходженнями.

Інтеграція віртуальних активів так чи інакше призведе до поліпшення тарифної політики банків. Робота з фінансами буде прозорішою, менш витратною. При цьому не передбачається, що віртуальні активи замінять банківську систему. Банки надають послуги: зберігання, депозити та інше. З точки зору банку, немає різниці, зберігаєш ти заощадження в доларі або в біткоїні. У випадку з доларами банк краще, тому що долари мають фізичну форму, а у біткоїнів її від початку немає, але якщо я хочу покласти їх на депозит, то як я це зроблю без банку? Ринок віртуальних активів - це нова індустрія, і банківська система тільки виграє від того, що буде обслуговувати додатковий сектор економіки, - вважає чиновник.

За кордоном до майбутнього криптовалют ставляться по-різному. Низка країн третього світу, а також Росія заборонила криптовалюту, також тут заявляють про переслідування і перешкоджання діяльності професійні майнери. А днями, 19 квітня 2021 року Туреччина раптово ввела заборону на криптовалюти, як вийнятки дозволивши лише деяким банкам вносити турецьку ліру на криптовалютні біржі, але без надання послуг депозиту чи виведення грошей звідти.

Найпрогресивнішою щодо розвитку ринку криптовалют є Японія, яка  визнала біткоїн легальним платіжним засобом на рівні із єною. В інших країнах він визнаний фінансовим або віртуальним активом, який часто не оподатковується. В різних країнах до цього різні підходи, більше поки вивчають, бо цей ринок ще зовсім молодий.

Думаю, в деяких країнах пострадянського простору цілком можуть узаконити криптовалюта в найближчому майбутньому. Наприклад, в Грузії, яка максимально лояльно ставиться до крипти та крипто компаній в цілому, - зазначив в інтерв`ю Парламент.UA CEO біржової платформи cryptorg.net і автор телеграм-каналу про інвестиції FOMOHOMO Андрій Подолян.

Тим часом аналітична компанія TechnologyStrategiesInternational прогнозує, що протягом найближчих п'яти років віртуальні валюти займуть всі глобальні ринки. Організаціям, які пов'язані з фінансовою діяльністю, радять готуватися до майбутніх змін. Комісія США з торгівлі товарними ф'ючерсами офіційно оголосила Bitcoin біржовим товаром, а іспанська компанія Bitchain спільно зі стартапом ChipChap працюють над створенням великої мережі банкоматів з купівлі і продажу криптовалют.

1