Фонд звільнення Стерненка вимагає покарати поліціянтів за незаконне стеження

Це тиск на всі громадські організації та активістів
Фонд звільнення Стерненка вимагає покарати поліціянтів за незаконне стеження
Нацполіція
5 Березня 2021, 14:53
читать на русском

Фундація DEJURE, яка виступає співорганізатором акції за звільнення Сергія Стерненка, вимагає покарати поліціянтів за незаконне стеження за представниками громадянського суспільства.

Про це повідомляє пресслужба центру прав людини Zmina.

Практика застосування незаконних оперативно-розшукових засобів щодо громадських активістів не повинна мати місця в правовій державі, і такі факти не мають залишатися без уваги, належного розслідування і покарання винних осіб – як замовників, так і виконавців, - йдеться у повідомленні.

Вони вимагають покарати поліціянтів, які незаконно здійснювали негласні дії щодо їхньої організації, а зокрема щодо адвоката Романа Маселка.

У пресслужбі згадують, як двоє поліціянтів прийшли в офіс DEJURE 26 лютого 2021 року і намагались вручити протокол Маселку про адміністративне правопорушення, проте раптовий дзвінок перервав процес.

Поки Геращенко В. С. зачитав половину протоколу, Чалий О. П. отримав дзвінок, після чого він дав команду припинити процес ознайомлення та обоє швидко залишили офіс з усіма документами без будь-яких пояснень. Тобто протокол не було вручено. Інших спроб це зробити також не було, - йдеться у повідомленні.

Читайте також

Також зазначається, що проти Романа Маселка застосовувалися негласні слідчі (розшукові) дії – установлення місцерозташування радіоелектронного засобу. Відповідно до ст. 268 Кримінального процесуального кодексу, такі слідчі дії можна застосовувати лише за рішенням суду і лише в кримінальному процесі, але не адміністративному.

Украй сумнівно, що рішення про застосування негласних дій працівниками департаменту стратегічних розслідувань стосовно публічної особи, якою є Роман Маселко, є особистою ініціативою рядового працівника поліції. Таке рішення з урахуванням контексту подій та особи Романа Маселка, ймовірно, ухвалювалося на найвищому рівні керівництвом поліції, - підкреслюють у пресслужбі.

За їх словами, такі дії свідчать про тиск на всі громадські організації та активістів, правозахисників і представників громадянського суспільства, які борються проти свавілля в судах та системі правопорядку.

Нагадаємо, що в офіс фонду DEJURE приходила поліція, яка хотіла скористатись туалетом і поговорити з адвокатом Маселко.

1