Адвокати Стерненка заявили про підробку документів співробітниками поліції

На одному документі з чотирьох підпис потерпілого Щербича відрізняється
Адвокати Стерненка заявили про підробку документів співробітниками поліції
Сергій Стерненко з адвокатами (фото: УНІАН)
3 Березня 2021, 18:37
читать на русском

Адвокати активіста Сергія Стерненка, якого засудили до семи років за нібито викрадення людини, заявили про підроблення документів у справі поліціянтами.

Про це повідомила юридична компанія "Міллер" у Facebook.

Зазначається, що у чотирьох різних документах з матеріалів кримінального провадження по справі нібито викрадення Сергія Щербича стоїть підпис потерпілого. Але в протоколі слідчого експерименту підпис суттєво відрізняється.

Фото: facebook.com/millerlawfirm

Адвокати вважають, що перші три документи потерпілий подав особисто. Четвертий документ до справи долучив слідчий, і саме на ньому підпис відрізняється від перших трьох.

Ми переконані, що в протоколі проведення слідчого експерименту підпис зроблений не потерпілим, - повідомили правозахисники.

Тому це серйозна підстава вважати, що у справі, за якою засудили Стерненка, було службове підроблення збоку співробітників поліції.

Читайте також

Правозахисники Стерненка звернулись із відповідною заявою до Державного бюро розслідувань про вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України. Після реєстрації кримінального провадження адвокати ініціюють вилучення зазначених документів з матеріалів судової справи та направлення їх на почеркознавчу експертизу.

У разі підтвердження підробки підпису, відповідальні за це службові особи мають понести передбачену законом відповідальність. А суд, у свою чергу, – повинен визнати такий доказ недопустимим, - повідомили адвокати.

Зазначається, що цей процес ніяк не вплине на строки апеляційного оскарження вироку та запобіжного заходу щодо справи Стерненка, а буде розслідуватись в рамках окремого кримінального провадження.


Контекст. 23 лютого суд в Одесі призначив активісту Сергію Стерненку 7 років та 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Після вироку адвокати юридичної компанії "Міллер" подали заяву про застосування заходів безпеки щодо активіста Сергія Стерненка.

Депутати Львівської обласної ради ухвалили звернення до президента Володимира Зеленського та генпрокурорки Ірини Венедіктової у справі Сергія Стерненка, в якому вимагають звільнити активіста і переглянути його вирок.

Стерненко написав листа, у якому запевнив, що перебуває в одеському СІЗО і попросив усіх боротись до кінця та не мовчати. Також активіст не звертатиметься з проханням про помилування до Зеленського.

Згодом правозахисники засудженого активіста відмовились від прохання про перевід його до київського СІЗО. Захисники сподіваються, що заходи безпеки будуть здійснені.

У суботу, 27 лютого, біля Офісу президента відбувалась чергова акція протесту проти вироку Стерненку. Серед вимог акції "Справедливість Стерненку – справедливість усім", звільнити Стерненка та інших політв'язнів, а також оновити судову систему.

Читайте також наш матеріалРозплата буде та час палити суди: соцмережі вибухнули після вироку Стерненку

1