ФОПи зможуть працювати без касових апаратів і РРО у селах та селищах

В Україні станом на 1 січня 2022 року обліковується 1 166 селищ
ФОПи зможуть працювати без касових апаратів і РРО у селах та селищах
Касовий апарат (Фото: Урядовий кур`єр)
9 Лютого 2022, 15:08
читать на русском

Кабінет міністрів вніс зміни до умов роботи ФОПів без застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО. До переліку населених пунктів додали селища, раніше туди входили лише села.

Відповідне рішення ухвалили на засідання Кабінету міністрів 9 лютого, яке транслювалося на Youtube.

Так, в Україні станом на 1 січня 2022 року обліковується 1 166 селищ.

Зазначимо, що 23 грудня уряд звільнив підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості, від обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Згідно з рішенням уряду від обов’язкового застосування РРО звільняються суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (167 розмірів мінімальної заробітної плати).

Нагадаємо, що з 1 січня стало обов'язковим використання касових апаратів або реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 2-4 груп. Також набувають чинності штрафи за порушення.

З 2022 року набрав чинності закон про обов'язкове використання касових апаратів для ФОПів. Підприємець може самостійно вибрати тип касового апарату. Він може бути апаратним РРО чи програмним. Класичні РРО коштують від 4 до 20 тисяч гривень, а їхнє обслуговування щомісяця вартує 200-300 грн. Натомість програмні РРО (ПРРО) — безплатні. Це програми для телефона, планшета чи комп'ютера. А їхнє щомісячне обслуговування коштує до 200 грн. Зареєструвати його простіше — через кабінет платника податків.

У випадку невикористання РРО передбачені штрафи. Пеня за першу незаконну розрахунково-касову операцію відповідатиме сумі чека, друга та наступні складатимуть 150% від суми чека.

Читайте також