Гаванський синдром: причиною невідомої хвороби дипломатів може бути російська секретна зброя - ЗМІ

"Гаванським синдромом" називають набір неврологічних симптомів — запаморочення, нудоту, головний біль та проблеми зі слухом
Головне
Гаванський синдром: причиною невідомої хвороби дипломатів може бути російська секретна зброя - ЗМІ
Гаванський синдром
1 Квітня 2024, 18:16
читать на русском

Агенти російського ГРУ могли впливати на американських дипломатів і розвідників секретною зброєю, яка викликає так званий "гаванський синдром". Йдеться про працівників військової частини РФ 29155.

Такого висновку дійшли автори розслідування, проведеного журналістами видання The Insider, телепрограми 60 Minutes та німецького журналу Spiegel.

"Гаванським синдромом" називають набір неврологічних симптомів — запаморочення, нудоту, головний біль та проблеми зі слухом, які з 2016 року спостерігалися у співробітників посольств США та Канади в Гавані на Кубі, а пізніше й у дипломатів та військових США в інших країнах. Медичні тести дозволили у багатьох випадках виявити об'єктивні докази слідів травми деяких ділянок головного мозку і цим виключити психосоматику. Багаторічне розслідування так і не дозволило американським спецслужбам пов'язати прояв цих симптомів із застосуванням якогось виду зброї.

Журналістам вдалося з'ясувати, що є зв’язок між поїздками співробітників ГРУ з військової частини 29155 та випадками "гаванського синдрому" у різних регіонах світу. Серед виконавців опинилися люди, причетні до отруєння родини Скрипалів у Великій Британії, а також бізнесмена Омеляна Гебрева у Болгарії. Двоє постраждалих змогли впізнати передбачуваних учасників нападів.

Вивчення даних про перельоти дозволило розслідувачам встановити відповідність між приїздами агентів 29155 та першими проявами "гаванського синдрому" у 2014 році та іншими випадками після цього в Європі та Китаї.

Дві ймовірні жертви, у яких виявилися симптоми "гаванського синдрому", впізнали можливих учасників нападів за фотографіями: у Франкфурті бачили перед погіршенням самопочуття агента Єгора Гордієнка, у Тбілісі — Альберта Авер'янова, сина командира частини Андрія Авер'янова.

У потерпілої в Тбілісі дружини американського дипломата, ім'я якої не розкривається, у 2021 році діагностували синдром Мінора. У Росії синдром майже ніхто не вивчав, крім військово-медичної академії імені Кірова, професором якої є лікар ГРУ Сергій Чепур, беззмінний консультант генерала Авер'янова, і випускником якої є Олександр Мішкін. При цьому заступник командира частини Іван Терентьєв отримував держзамовлення на вивчення "потенційних можливостей нелетальної акустичної зброї при військових (бойових) діях у місті".

Автори роблять висновок, що хоча прямих доказів на користь причетності ГРУ до використання "акустичної зброї" немає, тепер американська влада може переосмислити своє ставлення до "гаванського синдрому".

У репортажі 60 Minutes, що вийшов на каналі CBS News увечері в неділю вказується, що під час саміту НАТО в Литві 2023 року симптоми "гаванського синдрому" відчув "високопоставлений співробітник" Міністерства оборони США. Він звернувся за медичною допомогою.

"Сьогодні ввечері ми вперше повідомляємо про інцидент на торішньому саміті НАТО в Литві — зустрічі, яка була зосереджена в основному на вторгненні Росії в Україну і на якій був присутній президент Байден. Численні джерела повідомляють нам, що високопоставлений чиновник Міністерства оборони був вражений симптомами та звернувся за медичною допомогою", — йдеться у повідомленні.

До рук журналістів потрапив документ "Потенційні можливості нелетальної акустичної зброї при військових (бойових) діях у місті".

"Електромагнітна енергія, особливо імпульсні сигнали в радіочастотному діапазоні, правдоподібно пояснює ключові характеристики, хоча деякі білі плями ще залишаються. Використовуючи нестандартні антени та методи, сигнали можна було з невеликими втратами поширювати повітрям на десятки та сотні метрів і, з деякими втратами, через більшість будівельних матеріалів. … Зовнішній електромагнітний або акустичний стимул, незалежно від частоти, може досягати внутрішнього вуха та інших частин мозку, які, за оцінкою експертної групи, відіграють ключову роль у симптомах, що викликаються, і впливати на них. Зовнішній слуховий прохід може діяти як хвилевід, спрямовуючи зовнішню енергію до внутрішнього вуха та мозку", — йдеться у висновках експертної групи щодо "гаванського синдрому".

18 серпня 2022 року двоє американських посадовців, які перебували у Німеччині, звернулися за медичною допомогою після появи симптомів недуги, відомої як "гаванський синдром".

25 серпня 2022 року рейс віцепрезидентки США Камали Гарріс до В'єтнаму відклали на кілька годин через можливий випадок "гаванського синдрому" в Ханої, який Держдепартамент США описав як "аномальний інцидент, пов'язаний зі здоров'ям".

Що таке Гаванський синдром

"Гаванський синдром" вперше проявився на Кубі у 2016 році. Він зачепив американських дипломатів, працівників спецслужб, інших офіційних осіб та членів їхніх сімей. Деякі люди, які його пережили, відчували симптоми протягом місяців.

З того часу американські агенти розвідки та дипломати в різних країнах світу стикалися із загадковими проблемами зі здоров’ям, причини яких незрозумілі. Вони жалілися на раптові головні болі, запаморочення, дзвін та тиск у вухах, і навіть втрату слуху й тривалі порушення мозкової діяльності.

Симптоматика отримала назву "гаванський синдром" – за місцем, де вперше було виявлено цю проблему у 2016 році. У липні 2021 року синдром зафіксували у Відні у 24 американських дипломатів, тоді у політичному істеблішменті серйозно зацікавилися природою походження симптомів. Одна з робочих гіпотез полягає у тому, що причиною "гаванського синдрому" може бути застосування російською воєнною розвідкою ГРУ зброї спрямованої енергії. Також випадки фіксувалися у китайському Гуанчжоу, Москві, Лондоні та США.

Читайте також