Гепатит С тепер виліковний: за дослідження дали Нобеля

Після відкриття вчених гепатит С можна вилікувати
Головне
Гепатит С тепер виліковний: за дослідження дали Нобеля
Нобелівська премія (фото з відкритих джерел)
5 Жовтня 2020, 13:49
читать на русском

Нобелівську премію з фізіології та медицини отримали троє вчених, які зробили вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом С.

Цьогорічну нагороду отримали Гарві Дж. Альтер, Майкл Гоутон і Чарльз М. Райс.

Відомо, що гепатит С передається через кров і це одна з головних глобальних медичних проблем, яка спричиняє цироз та рак печінки у людей у всьому світі.

До відкриттів цьогорічних лауреатів великим проривом було відкриття гепатиту А і В.

Вперше в історії вірус гепатиту С тепер можна вилікувати. Відкриття лауреатів з медицини 2020 року виявило причину решти випадків хронічного гепатиту та дозволило розробити аналізи крові та нові ліки, які врятували мільйони життів, - йдеться в повідомленні.

Читайте також

Спочатку Альтер зі своєю командою знайшов невідомий інфекційний агент, що викликає хронічний гепатит, який тоді класифікували як "не-А, не-В".

Після цього Майкл Гоутон виділив геном цього вірусу, який назвали гепатит С. Своєю чергою, Райс зміг навести остаточні докази того, що сам собою вірус гепатиту С може спричинити хворобу.

Через пандемія коронавірусу традиційну церемонію проводити не будуть. Церемонію скасували вперше від 1944 року, коли премії не змогли вручити через Другу світову війну.

2019 року Нобелівську премію з медицини дали за дослідження пристосування клітин до наявності кисню.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що цьогорічний призовий фонд Нобелівської премії збільшили на 1 мільйон шведських крон (110 тис. дол.), а загальна сума в цілому складе 10 млн крон (1 млн дол.).