Героїв Небесної Сотні вшановує Україна 20 лютого

Президент звернувся до українців
Героїв Небесної Сотні вшановує Україна 20 лютого
20 Лютого 2023, 10:16
читать на русском

20 лютого в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні - активістів Майдану, які загинули під час Революції Гідності.

Президент України звернувся до співвітчизників з нагоди пам`ятної дати.

Рабів до раю не пускають. Це сенс українського тлумачення волі. Це причина, чому на нашій землі ворога не залишиться.

Сьогодні ми вшановуємо героїв, які віддали своє життя за Україну й українців у час Революції Гідності, – Героїв Небесної Сотні. Людей різного віку та професій, різних регіонів, але однакових і справжніх цінностей.

Захищаючи Україну зараз, ми памʼятаємо, що наша міцність і сила духу базуються на міцності й силі багатьох українців, які не здавалися, які мріяли та діяли заради того, щоб Україна жила. Самостійна, вільна і сильна Україна, європейська і демократична, незалежна і цілісна.

І жодного сумніву немає, що ми захистимо все це, що ми реалізуємо мрію українських героїв.

Світла памʼять усім, хто віддав своє життя за Україну й українців! Вічна шана Героям Небесної Сотні!

Нагадаємо, 22 січня 2014 року на вулиці Грушевського від вогнепальних поранень загинули перші активісти Революції Гідності - 25-річний Михайло Жизневський та 20-річний Сергій Нігоян. 45-річний Роман Сеник, який також отримав вогнепальне поранення 22 січня на вул. Грушевського, помер 25 січня у лікарні.

Також 22 січня 2014 року помер внаслідок катувань викрадений "тітушками" активіст Юрій Вербицький.

Крім того, внаслідок побиття 22 січня 2014 року біля стадіону "Динамо" 28 січня того ж року помер Олександра Бадера з Волині.

Апогею протистояння активістів Євромайдану та силовиків сягнули наприкінці лютого 2014 року - у період з 18 по 20 лютого на Майдані загинуло 78 громадян, після 20 лютого – 20. Усі вони увійшли до так званої Небесної Сотні героїв, що полягли в боях з силовиками та тітушками. Героями Небесної Сотні стали різні за віком, статтю, освітою люди. Найстаршому герою на момент загибелі було 82 роки, наймолодшому – 17.

Читайте також

1