Загибель помічника Залужного: що відомо про смерть Геннадія Частякова на ранок 7 листопада

Обговорюються дві основні версії подій: необережне поводження з гранатами та теракт
Головне
Загибель помічника Залужного: що відомо про смерть Геннадія Частякова на ранок 7 листопада
7 Листопада 2023, 09:33
читать на русском

Помічник Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного Геннадій Частяков загинув увечері 6 листопада у своєму будинку у день свого народження. Якщо підсумувати версії, які висловлюються щодо загибелі помічника головкому, їх можна розділити на дві групи.

Перша - офіційна версія глави МВС Ігоря Клименка та близькі до неї повідомлення у ЗМІ з анонімних джерел. Вона каже, що Частякову на день народження подарували в одній коробці пляшку віскі та бойові гранати. Прийшовши додому, Частяков з якоїсь причини зірвав кільце на гранаті, після чого пролунав вибух. Навіщо він це зробив, незрозуміло. Неофіційні джерела ЗМІ пояснюють це тим, що він прийняв гранати за сувеніри-чарки та вирішив їх розкрити. Але ці джерела кажуть, що колега, який подарував гранати, полковник Тимченко, відразу сказав імениннику, що вони бойові. І не зовсім зрозуміло як можна сплутати бойову гранату із сувеніром-чаркою.

Друга група версій - спрацював невідомий вибуховий пристрій, коли Частяков намагався відкрити пакет із подарунками чи один із подарунків. Про це, зокрема, написав сам головком ЗСУ Валерій Залужний та розповіла ЗМІ дружина загиблого. Тобто з цієї версії випливає припущення, що помічник головного комітету ЗСУ став жертвою теракту.

Цю тему вже активно підхопили прихильники екс-президента Петра Порошенка, які натякають на зв'язок загибелі помічника головкому із чутками про конфлікт між Залужним та Зеленським. За це порошенківців вже затаврували близькі до влади ресурси, а також низка ЛОМів та блогерів, звинувативши їх у підіграванні росіянам (які теж цю тему активно просувають).

Зняти різночитання могло б відео (якщо воно існує) того, що відбувалося в будинку в момент вибуху або повна версія свідчень про те, що сталося, подружжя загиблого.

Нагадаємо, увечері 6 листопада стало відомо, що у селі Чайки Київської області загинув помічник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного Геннадій Частяков. Його 13-річний син отримав тяжкі поранення. Дружина та дочка загиблого не постраждали.

Поліція прибула на місце події. При цьому відкрито кримінальне провадження за фактом загибелі людини та незаконного поводження з боєприпасами.

1