Глава ВМС Німеччини заявив, що Крим не буде українським: у вітчизняному МЗС вимагають спростування

Україна назвала такі заяви категорично неприйнятними
Головне
Глава ВМС Німеччини заявив, що Крим не буде українським: у вітчизняному МЗС вимагають спростування
Голова ВМС Німеччини Кай-Ахім Шенбах (Фото: BBC)
22 Січня 2022, 18:31
читать на русском

Голова ВМС Німеччини Кай-Ахім Шенбах заявив, що окупований Крим не повернеться в склад України, а вступ Грузії в НАТО – нерозумно. Україна вимагає публічного спростування цих заяв.

Про це в коментарі РБК-Україна заявив речник українського МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, такі заяви категорично неприйнятні.

Кримський півострів може бути втрачений лише в уяві німецького віцеадмірала. Крим неодмінно повернеться завдяки наполегливим зусиллям України та її партнерів, які виявлятимуть рішучість в протидії державі-агресору. У зв’язку з цим потребуємо роз’яснення з боку німецького уряду, як слова командувача ВМС корелюються з послідовною підтримкою Німеччиною Кримської платформи, - йдеться в заяві.

В Україні також здивовані словами Шенбаха про "необхідність відновлення діалогу з Росією" в той час, як кількість жертв російської агресії вже перевищила 14 тисяч, а понад стотисячна армія Росії вишикувалася вздовж українського державного кордону.

На території самої Німеччини російські спецслужби знищують політичних опонентів, проводять дезінформаційні кампанії та намагаються втручатися у внутрішні справи. Навіть намагання зрозуміти Путіна з боку командувача ВМС Німеччини повинно мати свої моральні, політичні та безпекові межі. У цьому випадку ці межі грубо порушені, - заявили в МЗС.

МЗС України вимагає публічного спростування висловлювань командувача ВМС з боку уряду Німеччини.

Як відомо, голова ВМС Німеччини, віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах зробив ряд заяв щодо ситуації навколо України. Зокрема, за його словами, Україні не вдасться повернути тимчасово окупований Крим.

Він також зазначив, що Україні, аби вступити в НАТО, необхідно відповідати усім вимогам Альянсу. Наразі це неможливо через окупацію.

Щодо того, що сталося в Україні. Кримський острів втрачений, і він ніколи не повернеться. Це факт, - сказав Шенбах.

Щодо Грузії, то її членство в Альянсі Шенбах, чомусь, вважає нерозумним, хоча "вона відповідає всім критеріям".

Це не те саме, що з балтійськими державами, тому що вони були суверенними країнами до того, як Росія відступила від них, - сказав глава ВМС.

При цьому він зазначив, що мета Путіна - не "маленька смужка української землі", а розкол Євросоюзу та відновлення поваги, "якої він, ймовірно, навіть заслуговує".

"Росія стара країна, Росія важлива країна… Нам потрібна Росія. Це велика країна, але ця країна не є демократією на наш погляд… Звичайно, ми не можемо погодитися з тим, що робить Росія, і в Чечні, і в інших точках, ситуація в яких мала б бути вирішена. І так, це також стосується того, що сталося в Україні", - сказав голова ВМС Німеччини.

Читайте також