Готівковий курс долара буде піддаватися панічним атакам - експерт

Населення просять не створювати ажіотаж на валютному ринку
Готівковий курс долара буде піддаватися панічним атакам - експерт
Гроші, гривня Фото: сторінка НБУ у Фейсбук
18 Липня 2022, 08:08
читать на русском

Нещодавно долар та євро зійшлися у паритеті, зрівнявши свою вартість.

Чи вплине це на гривню, та що буде з доларом надалі - про це експерти розповіли ТСН.

Економіст Олексій Кущ зазначає, що наразі ми спостерігаємо політику множинних курсів:

Коли ми бачимо в обміннику один курс, фіксований курс інший, курс за операціями на банківських картках – третій.

За його словами, усе може змінити рішення Національного банку, який може відпустити курс у "вільне плавання", як це було до війни.

Експерти зазначають, що для ринкового ціноутворення вже створюються умови:

Підвищення облікової ставки до 25% - це якраз для того, щоб перейти до змінного валютного курсу, - каже Олексій Кущ.

Також серед умов рішення уряду про скасування критичного імпорту.

Наразі в Україні попит на іноземну валюту збільшився, однак валюти в країні не побільшало.

Вплинути на це могли б експортери - такі собі продавці за валютним прилавком. Втім, свій коштовний виторг викидати на ринок не поспішають, не хочуть продавати задешево. Чекають поки курс Нацбанку зрівняється з готівковим.

Ми бачимо на обмінниках сьогодні 37,55 - це вже девальвація на очікуваннях того, що буде вводитися ринковий курс. Міняли, які працюють на сірому ринку або на тіньовому ринку, вони підтягують до позначок, які будуть на міжбанківському валютному ринку, - додав експерт.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук зазначив, що у НБУ чудово розуміють, фіксований обмінний курс призводить до накопичення певних дисбалансів в економіці.

Ми, точно можу вам підтвердити, аналізуємо різні варіанти, і поки що актуальним залишається варіант з фіксацією на тому рівні офіційного обміну курсу 29,25, коли він був зафіксований від перших днів війни, - додав він.

Ніколайчук прогнозує, що готівковий курс і надалі буде піддаватися панічним атакам, він радить населенню не підігравати спекулянтам.

За даними порталу "Мінфін", середній курс гривні у касах банків станом на сьогодні становить 36,95-37,8 грн за долар, а в обмінниках – 37,4-37,6 за долар.

За останні 10 днів готівковий долар зріс на 2 грн, але днями курс стабілізувався і гривня навіть трохи зміцнилася.

Експерти кажуть, що головною причиною падіння гривні на готівковому ринку є те, що найбільший в Україні ПриватБанк різко підвищив курс валюти для карткових операцій.

Це перекрило потік готівкової валюти, який знімали за нижчим курсом в банкоматах за кордоном.

У Центрі економічної стратегії кажуть, що готівковий курс гривні зараз важко вважати справжнім ринковим курсом.

По суті попит на іноземну валюту на цьому ринку формують українці, які сприймають її як засіб заощадження. Вони сильно реагують на інформацію та чутки, які можуть вплинути на курс. Зараз є кілька чинників, які можуть посилити гривню. Це по 3,5-4  млрд дол. зовнішнього фінансування в червні та липні, що у два рази більше, ніж в попередні місяці. Такі суми дозволяють перекрити втрати валютних резервів НБУ на підтримку офіційного курсу. Також це високий шанс відкриття чорноморських портів для експорту продовольства.

Нагадаємо, 12 липня вперше за 20 років євро та долар дійшли паритету - європейську валюту можна було купити за 1,00003 дол. США.

1