Гроші за безпілотники взяли, а дрони не літають: фірма екснардепа Розенблата знову втрапила у скандал з постачаннями для Міноборони

З чотирьох презентованих БПЛА робочим виявився лише один
Головне
Гроші за безпілотники взяли, а дрони не літають: фірма екснардепа Розенблата знову втрапила у скандал з постачаннями для Міноборони
Розенблат Борислав (фото: facebook.com/boryslav.rozenblat)
5 Вересня 2023, 15:21
читать на русском

За весь час війни Міноборони неодноразово опинялося в епіцентрі гучних скандалів, і тепер стало відомо про ще один – цього разу з БПЛА. Зокрема міністерство заплатило авансом 650 млн грн за дрони, які навіть не можуть злетіти.

Про це інформує проєкт BIHUS.Info.

Повідомляється, що у серпні цього року військові мали отримати 55 БПЛА "HAWK", за які Міноборони заплатило 650 мільйонів гривень авансу.

Контракт на загальну суму 807 мільйонів підписали з компанією сім'ї екснардепа Розенблата. З 55 комплексів (кожен з яких обійшовся державі більш ніж у 14,5 млн), виробник до дня здачі доставив лише 4, з яких 3 не прийняті, оскільки:

  • два не змогли злетіти;
  • в одного були проблеми з камерою, а на висоті 287 метрів – зник зв'язок.

В результаті з 55 дронів прийняли лише один після випробувань. Примітно, що дрон не тестувався на максимумі потужностей та в умовах, коли працюють системи РЕБ.

Розенблат на випробуваннях заявив, що військовим передали навчальні дрони, проте на бойових завданнях будуть мати нормальні системи. Він визнав, що дрон ще "сирий", проте пообіцяв, що системи доопрацюють.

Через те, що комплекс недоопрацьований, у Міноборони погодилися продовжити кінцеві терміни до жовтня.

Це вже не перший скандал з безпілотниками Розенблата. Раніше стало відомо, що компанія "Українські авіаційні системи", яка на третину належить дружині колишнього народного депутата Борислава Розенблата, могла в понад 2 рази завищити ціни на безпілотники Hawk для Міноборони, а самі літальні апарати постачати через сумнівного словацького посередника, що мав відношення то непрозорих тендерів "Енергоатому".

1