Хакер зламав майже тисячу криптогаманців російських силовиків і переказав гроші Україні

Хакер, можливо, є співробітником російських спецслужб
Хакер зламав майже тисячу криптогаманців російських силовиків і переказав гроші Україні
Хакери Anonymous Фото: Shuterstock.com
2 Травня 2023, 14:15
читать на русском

Невідомий хакер, який навіть може бути співробітником російських спецслужб, зламав 986 біткоїн-гаманців, контрольованих ФСБ, Службою зовнішньої розвідки та військовою розвідкою РФ. Він украв із них біткоїни на суму $300 тисяч і частину з них переказав Україні.

Про це повідомило видання CoinDesk, посилаючись на дані Chainalysis – американської компанії, що займається аналізом блокчейну та операціями з криптовалютою.

За даними Chainalysis, гаманці спецслужб знайшов завдяки функції, за допомогою якої документуються транзакції у блокчейні біткоїна. Сталося це ще до початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Хакер розіслав повідомлення про те, що ці гаманці використовують спецслужби для фінансування хакерських операцій.

Як зазначає Chainalysis, треті сторони раніше пов'язували з Росією адреси принаймні трьох із цих гаманців, і це додає історії правдивости. Два з них були пов'язані з атакою на американську IT-компанію Solarwinds у 2020 році, коли постраждали понад 200 організацій, які були її клієнтами по всьому світу. Третій криптогаманець використовувався для оплати серверів, залучених у кампанії дезінформації під час президентських виборів у США у 2016 р.

Спочатку хакер хотів знищити ці біткоїни зі знайдених гаманців і за допомогою функції OP_RETURN, що анулює попередні транзакції, зробив це з криптовалютою на $300 тисяч. Але після російського вторгнення в Україну він почав пересилати криптовалюту в гаманці, які відкрив уряд України для збору грошей на боротьбу з російською агресією.

При цьому, згідно з її аналізом, доступ до криптогаманців російських спецслужб він отримав не в результаті злому, а за допомогою «інсайдерських дій».

"Простіше кажучи, ця людина могла проникнути в структуру хакерів, які працюють на Росію, або могла бути співробітником російських спецслужб, який перейшов на інший бік", – йдеться у звіті Chainalysis.

Нагадаємо, раніше СБУ нейтралізувала хакерське угруповання, яке в інтересах РФ "зламало" майже 30 млн акаунтів українців та європейців.

Читайте також

1