Хто допомагав наживатися на ЗСУ: у справі Гринкевичів з`явилися нові фігуранти (відео)

Співучасниками "оборудки" могли бути керівники підприємств Євген Джура та Андрій Панечко, які спільно з Гринкевичами, схоже, завищували ціни на військове спорядження.
Хто допомагав наживатися на ЗСУ: у справі Гринкевичів з`явилися нові фігуранти (відео)
Ігор Гринкевич
8 Березня 2024, 18:45
читать на русском

Гучна справа родини Гринкевичів, компанії якої укладали мільярдні контракти з Міноборони, вже встигла стати символом корупції. Утім, у "схемі", ймовірно, були й інші топові фігуранти. За даними розслідування, співучасниками "оборудки" могли бути керівники підприємств Євген Джура та Андрій Панечко, які спільно з Гринкевичами, схоже, завищували ціни на військове спорядження.

Про це пише видання СТОПКОР.

Як з'ясували правоохоронці, співучасниками "схеми" можуть бути посадові особи таких підприємств, як "УП Ренесанс" та "Акрополіс". Їхніми керівниками, за даними інформаційно-аналітичних платформ, є Євген Джура та Андрій Панечко. Згідно з КВЕДами, основним видом діяльності цих структур є... виробництво дорожніх сумок.

Але протягом 2022-2023 років службові особи цих двох підприємств, спільно з Гринкевичами, ймовірно, завищували ціни на військове спорядження. Як свідчать документи, спочатку цінова пропозиція рюкзака за одну одиницю становила 1680 грн, а от у договорі про закупівлю фігурує вже інша цифра – 2195 грн.

Дані товари потім постачались за ймовірно завищеними цінами військовим частинам за оборонними контрактами. В результаті цієї "схеми" її організатори отримали значну суму бюджетних коштів, які, схоже, були використані для особистої вигоди.

Так, лише задокументовані збитки для держави від цієї діяльності становлять понад 65 млн грн.

Водночас, самі учасники "оборудки", схоже, не відмовляють собі у розкішному способі життя. Так, за даними джерел, Євген Джура має БМВ Х-6 й мотоцикл Harley Davidson.

Крім того, організовувати "родинну схему" Андрію Панечку, ймовірно, допомагали сини Володимир і Микола Панечко, а також його помічник Андрій Прохоровський.

Останній, до речі, має офіс у столиці, володіє на Київщині маєтком, а у Львові – елітним готелем "СВ". А пересувається пан Прохоровський на Лексусі LS. Володіючи такими статками він є фігурантом кримінального провадження за шахрайство, вчинене у великих розмірах.

За наявними у правоохоронних органів даними, у 2022 році Андрій Прохоровський через своє підприємство ТОВ "РА.ДА", можливо, організував незаконну схему імпорту та продажу шоломів та бронежилетів за завищеними цінами, які надалі поставлялись Міністерству оборони України.

Причому логістикою цих постачань та всіма перемовинами разом з Прохоровським, за даними наших джерел, займався безпосередньо Володимир Панечко. Ймовірно, саме через нього товари з Китаю потрапляли до інших учасників схеми, включаючи Гринкевичів.

Члени родини Панечків також потрапили в поле зору ЗМІ через розкішний спосіб життя та проблеми із законом.

Наприклад, Андрій Панечко став учасником "п'яної" ДТП, а пан Володимир є фігурантом справи про розкрадання бюджетних коштів компанією "Акрополіс" за контрактами з Міноборони.

Варто додати, що, за даними джерел у Державній прикордонній службі, з початку 2022-го до 2024 року Володимир Панечко неодноразово виїжджав за межі України як водій благодійної організації, що нібито здійснює автомобільні перевезення.

Читайте також