Хто може не платити за доставку газу та як це оформити документально

Для окремих категорій споживачів встановлений мінімальний платіж за доставку
Хто може не платити за доставку газу та як це оформити документально
Ціни на газ (Фото: КМУ)
21 Січня 2023, 13:25
читать на русском

В Україні, відповідно до законодавства, навіть якщо споживач не користувався газом протягом року, але підключений до труби, він все одно мусить сплатити послугу з доставки газу. Але є деякі виключення.

Видання "На пенсії" розповіло, у яких випадках можна не платити абонплату за доставку газу.

Щоб не платити за доставку газу, труба має бути відрізана, а такий факт зафіксовано в документах. Для споживачів із нульовим споживанням, а також для тих, хто користувався газом менш як дев'ять місяців, НКРЕКП запровадила мінімальний платіж за доставку газу. Він розраховується виходячи з чинних норм споживання газу та залежить від наявних у споживача газових приладів.

Так, якщо споживач користується лише газовою плитою, його замовлену потужність встановлено на рівні 39 кубометрів на рік. Для споживачів, які мають газову плиту та колонку, мінімальна замовлена потужність становить 126 кубометрів. Для тих, хто використовує газовий котел для опалення, – 314 кубічних метрів.

Мінімальну плату за доставку газу встановлено та у тому випадку, якщо труби газопостачання опломбовані.

В умовах воєнного стану, якщо об’єкт газоспоживання або внутрішньобудинкова система газопостачання були пошкоджені, після обстеження фахівцями систем газопостачання споживачам необхідно зробити перерахунок.

Нагадаємо, у травні 2023 року в Україні зростуть ціни на газ для населення.

Мешканці гуртожитків до 31 березня отримуватимуть газ по пільговій ціні. Зокрема, вони сплачуватимуть 7,42 гривні за один кубічний метр (з урахуванням ПДВ, однак без вартості доставки). Для інших споживачів "Нафтогаз" постачає газ за тарифом у 7,96 грн за кубометр.

Читайте також

1