Хто не може усиновити дитину під час війни: пояснення юристів

Під час дії воєнного стану існують певні заборони
Хто не може усиновити дитину під час війни: пояснення юристів
Діти / Фото: Pexels
27 Червня 2023, 19:54
читать на русском

Попри війну та складну економічну ситуацію в країні, багато українців хочуть подарувати дітям, що залишились без батьків, нову родину. Але не всі можуть це зробити.

Фахівці "Право на захист" пояснили, хто не може всиновити дитину під час воєнного стану.

В цей час дитину не можуть усиновити:

  • іноземці та громадяни України, які тимчасово або постійно проживають (перебувають) за межами України (можливість усиновлення буде повернута протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану);
  • громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях (можливість усиновлення буде повернута після відновлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад на відповідних територіях).

Своєю чергою є винятки, за яких іноземці та громадяни України, які тимчасово або постійно проживають (перебувають) за межами України, під час воєнного стану мають право усиновити дитину, а саме:

  • усиновлювач є родичем дитини;
  • вирішується питання про усиновлення дитини, яка є рідним братом/сестрою раніше усиновленої ними дитини;
  • усиновлювачі познайомилися та встановили контакт з дитиною за направленням Нацсоцслужби, яке було видано до введення в Україні воєнного стану (такі кандидати в усиновлювачі можуть завершити усиновлення дитини відповідно до законодавства України).

Під час воєнного стану дитину можна усиновити, якщо вона:

  • проживає (перебуває) на підконтрольній Україні території;
  • переміщена (евакуйована) в межах України;
  • перебуває на обліку з усиновлення.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України суттєво спростив норми надання та позбавлення статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування. Що ж стосується усиновлення, то воно також отримало деякі зміни.

1