Як усиновити дитину під час війни: у законодавство внесли зміни

Процес усиновлення цифровізують у "Дії"
Важливо
Як усиновити дитину під час війни: у законодавство внесли зміни
Діти (фото: Pexels)
12 Листопада 2022, 14:26
читать на русском

Кабінет міністрів України суттєво спростив норми надання та позбавлення статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування. Що ж стосується усиновлення, то воно також отримало деякі зміни.

Радниця-уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук повідомила, що зараз усиновлення можливе на територіях України, де не ведуться бойові дії.

Про це пише "Українська правда".

Діти, які перебувають на тимчасово окупованій території, братимуться на облік з усиновлення після відновлення діяльності місцевих органів влади. Крім того, в уряді працюють, щоб спростити цю процедуру в умовах війни. Зокрема, цей процес цифровізовують.

Через портал "Дія" уже можна отримати консультацію з усиновлення. У вересні нараховували 724 заяви, подані на первинну консультацію через портал, 568 осіб вже отримали її онлайн, а 156 виявили бажання спілкуватись з цього питання офлайн.

Також на порталі стартувала онлайн-опція: "Усиновлення: реєстрація кандидатом". Завдяки їй 156 людей змогли подати заявку на кандидата в усиновлювачі. Щоб оформити цю послугу, необхідно завантажити онлайн  документи, зокрема, довідку про стан здоров'я чи довідку про несудимість. Останню тепер можна згенерувати через "Дію".

Усиновити дитину можна, якщо:

  • вона має статус сироти;
  • позбавлена батьківського піклування;
  • якщо батьки дали нотаріальну згоду на усиновлення, при цьому дитина має знаходитись на обліку з усиновлення, який ведуть служби у справах дітей і Національна соціальна сервісна служба.

Діти, що втрачають батьків через воєнні дії, не завжди швидко можуть потрапити у такий облік через складнощі зі встановленням статусу батьків.

Іноземні громадяни від початку повномасштабної війни в Україні не мають право на усиновлення чи опіку українських дітей. Координаційний штаб з питань захисту прав дітей спільно з МЗС повідомили про це уряди держав, до яких масово евакуювалися українські діти.

Як оформити опіку над дитиною під час війни

За словами Дар’ї Герасимчук, з початком повномасштабної війни спростили процедуру опіки, але тільки для рідних і для найближчих з кола сім’ї дитини.

Для того, щоб українська родина отримала опіку над дитиною, необхідно звернутися до місцевої Служби захисту дітей та зібрати необхідні документи, чия кількість стала меншою.

Зокрема, людина з кола родичів, яка бажає взяти дитину під опіку, але не має змогу надати довідку про несудимість, може написати заяву про те, що вона не судима.  Заява засвідчуватиме, що особа несе відповідальність за надану інформацію про себе.

Таке спрощення ввели, оскільки в умовах війни не завжди є доступ до відповідних реєстрів.

На час воєнного стану, щоб взяти дитину під опіку, потрібно надати такі документи:

  • заява;
  • копія паспорта;
  • документи, що засвідчують родинні зв’язки з дитиною;
  • довідка від нарколога та психіатра про дієздатність людини;
  • довідка/заява про відсутність судимості.

Після збору всіх документів справу щодо опіки розглядають у виконавчому комітеті або районній державній адміністрації, або адміністрації району Києва залежно від місця реєстрації.

Як оформити тимчасовий прихисток дитини під час війни

Тимчасовий прихисток – це процес, коли родина свідомо погоджується взяти до себе на тимчасове утримання дитину, яка залишилась без батьківського піклування.

Тимчасово можуть бути влаштовані діти:

  • які не мають статусу дитини-сироти чи дитини;
  • позбавлені батьківського піклування, тобто в них є батьки, але наразі вони не мають змоги займатися їхнім вихованням, наприклад – воюють;
  • знайдені під час військових дій на території України,  якщо інформація про наявність їхніх батьків відсутня.
  • Знайти дитину, яка потребує тимчасового прихистку можна через чат-бот "Дитина не сама", який в уряді запустили ще в березні.
  • Через чат-бот сім’я отримує всю роз’яснювальну інформацію й остаточно вирішує, чи готова взяти дитину.

Зокрема, слід розуміти, що з такою дитиною не можна виїжджати за кордон, що за неї держава не надаватиме грошову допомогу і всі фінансові зобов’язання щодо дитини родина добровільно має взяти на себе.

Коли сім’я погоджується з умовами, вона заповнює розширену заявку, яка передається фахівцям зі Служби у справах дітей у регіонах, і як тільки з’явиться дитина, що потребує тимчасового прихистку саме на території, де мешкає родина, з ними зв’яжуться.

За кожною родиною, яка готова взяти дитину до себе, закріплюється соціальний працівник, який консультуватиме сім’ю, перевірятиме умови проживання, чи не порушуються права дитини.

За словами радниці президента, за час повномасштабного вторгнення багато сімей виявили бажання взяти дитину до себе тимчасово. Станом на 26 вересня 1898 сімей повністю завершили навчання та підтвердили своє бажання прихистити дитину.

Нагадаємо, за підтримки Міністерства соціальної політики України благодійний фонд "СОС Дитячі Містечка" запускає програму для фінансової допомоги сім’ям, які всиновили дітей, починаючи з 1 січня 2022 року. Всього таких родин буде 500.

Читайте також

1