Хто з ВПО отримуватиме допомогу від 1 лютого: пояснення Мінсоцполітики

З бюджету виплачується щомісячна компенсація на проживання у розмірі 3 тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям і 2 тисяч гривень для всіх інших внутрішніх переселенців
Головне
Хто з ВПО отримуватиме допомогу від 1 лютого: пояснення Мінсоцполітики
Українці, які залишили домівки через війну. Переселенці / Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko
24 Січня 2024, 17:47
читать на русском

Виплату компенсації за проживання внутрішньо переміщеним особам з 1 лютого 2024 року точно продовжать пенсіонерам.

Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович, в інтерв’ю виданню "Подробиці".

"Точно ми продовжуємо оплату пенсіонерам, бо розуміємо, що для них це основне джерело підтримки і їхнього проживання", - сказала вона.

За її словами, також для людей з інвалідністю постараються "врахувати всі можливі опції, щоб зберегти підтримку".

Жолнович нагадала, що Міністерство подало в Кабмін зміни до постанови про виплату ВПО, "де суттєво пом'якшено ті критерії, бо зрозуміли, що особливо в тих районах, де вони найбільше проживають - Запоріжжя, Миколаїв, немає навчання очного".

"Якщо його немає, то один з членів домогосподарства змушений бути задіяним у вихованні дітей і це критерій, який ми врахували, тому, наприклад, з родини в чотири особи - один буде зобов'язаний, щоб працювати, а мама чи батько за вибором, якщо є діти зможуть доглядати і декларувати що здійснює догляд", - розповіла Жолнович.

Нагадаємо, з державного бюджету виплачується щомісячна компенсація на проживання у розмірі 3 тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям і 2 тисяч гривень для всіх інших внутрішніх переселенців.

Уряд вирішив, що для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року вона автоматично продовжується тільки на 6 місяців - до кінця січня 2024 року.

Водночас Міністерство соціальної політики пропонує продовжити виплату компенсації за проживання внутрішньо переміщеним особам: пенсіонерам, особам з інвалідністю, дітям-сиротам та безробітним (за певних умов).

Проектом постанови Кабміну пропонується:

- продовжувати виплату допомоги внутрішньо переміщеним особам ще на один 6 місячний період, виходячи з наступних умов:

  • 1) внутрішньо переміщеним особам з-поміж пенсіонерів;
  • 2) особам з інвалідністю 1 та 2 групи та дітям з інвалідністю;
  • 3) дітям-сиротам, та дітям, позбавленим батьківського піклування.

- продовжувати виплату допомоги внутрішньо переміщеним особам ще на один 6 місячний період непрацюючим працездатним особам, які сприяли своїй економічній незалежності (стали на облік в центр зайнятості, працевлаштувались, оформили послугу догляду за дитиною "муніципальна няня" тощо).

Нагадаємо, постановою Кабміну №1126 від 21 листопада 2023 р. на отримання довідки не мають права особи, які перемістилися в межах тимчасово окупованих РФ територій, щодо яких не визначено дати завершення тимчасової окупації РФ, перелік яких затверджений Мінреінтеграції.

Читайте також

1