Хворі на коронавірус можуть назавжди втратити слух - вчені

Лікарям радять приділяти увагу слуху пацієнтів
Хворі на коронавірус можуть назавжди втратити слух - вчені
Слуховий апарат, вухо (фото: Unsplash)
20 Жовтня 2020, 15:12
читать на русском

Учені з Університетського коледжу Лондона дійшли до висновку, що коронавірус може спричинити несподівану втрату слуху, що залишиться назавжди.

Про їхнє дослідження повідомили у журналі BMJ Case Reports.

Науковці описали випадок 45-річного чоловіка з астмою. Він потрапив у відділення інтенсивної терапії з коронавірусною інфекцією. Пацієнта підключили до системи штучної вентиляції легень і призначили препарати включно з remdesivir і стероїдами.

Читайте також

Через тиждень після того, як його перевели з відділення інтенсивної терапії, у чоловіка з'явився шум у вухах. А потім він перестав чути на ліве вухо.

Зазначається, що у жодного з препаратів, які отримував пацієнт, не було таких побічних ефектів. Також у чоловіка не було проблем з вушними каналами чи барабанними перетинками. Подальші дослідження не виявили також жодних автоімунних проблем. Пацієнт не страждав від грипу чи ВІЛ, які пов'язують з можливою втратою слуху. Більше того, у пацієнта ніколи не було проблем зі слухом.

Лікарі дізналися, що у нього розвинулася нейросенсорна туговухість лівого вуха. Це ускладнення, під час якого відбувається запалення чи ушкодження внутрішнього вуха або нерва, відповідального за сприйняття слуху. Такі проблеми лікують за допомогою стероїдів, хоча терапія не завжди ефективна.

Наголошується, що це перший випадок втрати слуху через COVID-19 у Великій Британії. Але в інших країнах такі випадки фіксували.

Читайте також

Співавторка дослідження, докторка Стефанія Коумпа каже, що наразі ніхто не знає напевне, як саме коронавірус викликає втрату слуху. Однак, існують певні пояснення.

Цілком можливо, що коронавірус SARS-CoV-2 проникає у клітини внутрішнього вуха і вбиває їх. Або ж він провокує тіло, яке виділяє запальні елементи, такі цитокіни, які можуть бути токсичними для внутрішнього вуха. Стероїди, швидше за все, допоможуть скоротити запалення і появу цитокінів, - заявила Коумпа.

Вчені радять лікарів питати пацієнтів, що хворіють на коронавірус, про стан їхнього слуху, щоб вчасно помітити проблему.

Навіть втрата функцій одного вуха буде мати серйозний вплив на якість життя людини, якщо не лікувати проблему належним чином, - сказала Коумпа.

Нагадаємо, раніше британські науковці закликали лікарів звернути увагу на ознаки шуму у вухах, оскільки це може бути недостатньо діагностованим симптомом коронавірусу.

1