Чи є дійсними прострочені водійські права під час війни в Україні: пояснення юристів

За можливості, прострочені права краще поновити
Чи є дійсними прострочені водійські права під час війни в Україні: пояснення юристів
Цифрові водійські права (Фото: сайт компанії БРОКБІЗНЕС)
27 Травня 2023, 14:38
читать на русском

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні оголошено воєнний стан. Тож з 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", українці живуть за іншими правовими нормами.

Фахівці "Право на захист" пояснили, чи можна зараз користуватися водійським посвідченням, строк дії якого закінчився.

Урядом затверджена постанова Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 165 "Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру", яка зупиняє строки надання адміністративних послуг суб’єктами їх надання та строки видачі дозвільними органами документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні.

Документи - посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію, термін дії яких закінчився в період воєнного стану, продовжують діяти на всій території України.

Особа зможе замінити їх після скасування воєнного стану в країні і поновлення послуг для громадян у сервісних центрах МВС.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2022 року № 360 "Деякі питання підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами в період дії воєнного стану на території України або окремих її місцевостях" передбачено, що обмін посвідчення водія та отримання його в разі заміни, втрати або викрадення здійснюється без подання до територіальних органів з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ відповідної медичної довідки встановленого зразка.

Також у період воєнного стану до керування транспортними засобами категорії С, С1 на території України допускаються особи, які мають посвідчення водія категорії В.

Таким чином українці мають право пересуватися під час воєнного стану з посвідченням, строк дії якого закінчився.

Нагадаємо, водійські посвідчення в Україні будуть отримати за новою системою. Зміни будуть стосуватися як теоретичного, так і практичного іспиту.

Читайте також

1