Іловайська трагедія: Україна передасть у Гаагу новий пакет доказів щодо воєнних злочинів РФ

Україна доводить до МКС факти, що можуть свідчити про контроль країни-агресора над окупованою територією
Важливо
Іловайська трагедія: Україна передасть у Гаагу новий пакет доказів щодо воєнних злочинів РФ

Україна найближчим часом передасть до Міжнародного кримінального суду у Гаазі новий пакет доказів щодо воєнних злочинів російських військових під час боїв за місто Іловайськ на Донбасі.

Про це заявив заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов, повідомляє “Радіо Свобода”.

"Зокрема, нові факти порушень російським військовим керівництвом домовленостей стосовно «зеленого коридору» для відходу українських сил під Іловайськом", — сказав Мамедов.

Він зазначив, що Україна доводить до МКС факти, що можуть свідчити про контроль країни-агресора над окупованою територією.

За його словами, останнє з інформаційних повідомлень щодо Донбасу стосувалося позасудових страт українських військовослужбовців під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. У ньому також висвітлювалася практика ведення Росією бойових дій "чужими руками", тобто залучення нею до конфлікту підконтрольних незаконних збройних формувань.

У серпні 2014-го українські військові кілька разів спробували штурмом узяти місто Іловайськ, яке на той час захопили бойовики. Після того, як їм вдалося взяти частину міста під контроль, туди зайшли регулярні війська РФ, внаслідок чого українські військові потрапили в оточення.

Попри домовленості, 29 серпня, під час виходу з оточення за попередньо погодженим гуманітарним коридором, українські військові потрапили під обстріл. За даними Офісу генпрокурора, загинули 366 українських військових, 429 — дістали поранення, 300 — потрапили у полон. Прокуратура назвала єдиною причиною трагедії пряме вторгнення армії РФ.

Бої за великий залізничний вузол — місто Дебальцеве — тривали з 21 січня до 18 лютого 2015 року. З 17 на 18 лютого українські військові вийшли з міста, після чого бойовики захопили його. За офіційними даними Генштабу, у цих боях загинули 110 українських солдатів.