Інфекціоністка розповіла, чи допоможе COVID-вакцинація сформувати колективний імунітет

Постійно з'являються нові варіанти вірусу, що вислизують від імунітету
Інфекціоністка розповіла, чи допоможе COVID-вакцинація сформувати колективний імунітет
Вакцинація Фото: КМДА
2 Вересня 2021, 04:07
читать на русском

Інфекціоністка вважає, що неможливо сформувати колективний імунітет у разі COVID-19. Вірус має здатність мутувати, а захист після щеплення та природний захист згодом слабшають.

Про це заявила заслужена лікарка України, професорка, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська в інтерв'ю Med.Oboz.

За її словами, метою вакцинації є індивідуальний захист і колективний імунітет:

  • Захист цієї конкретної людини, тобто підготовка її до зустрічі з вірусом для того, щоб вона або не захворіла взагалі, або отримала легший перебіг захворювання, або, принаймні, залишилася живою.
  • Створити імунологічний прошарок, який не дозволить збуднику безперешкодно поширюватися в популяції.

Лікарка розповіла, що вірус зараз перебуває під селективним тиском імунної системи людини, факторів зовнішнього середовища, що, природно, змушує його видозмінюватися і формувати різні варіанти, деякі з яких вислизають як від природного імунітету, так і поствакцинального. Одним із таких варіантів є, наприклад, Дельта, який зараз домінує в багатьох країнах і вже є в Україні. Тому наступний сплеск захворювання – це справа часу.

Вона вважає, що сформувати так званий колективний імунітет проти коронавірусу практично неможливо. Оскільки захист після щеплення та природний захист згодом слабшають, а вірус мутує.

Постійно з'являються нові варіанти, що вислизають від імунітету, і цей процес буде тільки наростати. Вакциновані люди можуть залишатися джерелом інфекції, тобто перервати циркуляцію збудника тільки способом імунізації не вдасться. Боротьба з таким інфекційним захворюванням може бути ефективною тільки при дотриманні всього комплексу протиепідемічних заходів, з яких однією з важливих складових частин є вакцинація, - зазначила Голубовська.

При цьому вона додала, що в Україні люди повинні захищати себе від важкого перебігу хвороби - а для цього зараз є всі можливості.

Читайте також