Інститут ядерних досліджень РАН користується українськими надрами

Артемівським родовищем кам`яної солі Інститут користується від 2007 року
Інститут ядерних досліджень РАН користується українськими надрами
Копальня “Артемсолі” (Фото: ДП “Артемсіль”)
2 Листопада 2020, 15:17
читать на русском

Інститут ядерних досліджень академії наук Російської Федерації уже 13 років є власником спеціального дозволу на користування надрами Артемівського родовища кам’яної солі.

Про це повідомила експертна організація StateWatch із посиланням на листи Державної служби геології та надр до РНБО.

У згаданих документах йдеться про те, що у 2007 році РАН отримала від Міністерства охорони навколишнього природного середовища України спеціальний дозвіл на користування надрами Артемівського родовища кам’яної солі терміном на 20 років.

Цей дозвіл передбачає будівництво та експлуатацію підземних споруд, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, зокрема для підземного зберігання нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захоронення шкідливих речовин та відходів виробництва, а також скидання стічних вод.

Те що інститут Російської академії наук був викритий серед власників спецдозволів на надра лише 2020 року свідчить про те, що система державного моніторингу потенційного та реального впливів російських структур на економіку в Україні неефективна, - прокоментував голова StateWatch Гліб Канєвський.

У своєму листі Державна служба геології та надр звернулася до РНБО з проханням внести інститут-власник до санкційного списку України.  Однак, станом на листопад 2020 року жодних санкцій на інститут не накладено.

Читайте також

Нагадаємо, послиня з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Лариса Герасько заявила, що російські суди ухвалили постанови про примусове виселення з території окупованого Криму майже тисячі людей, з них 600 є українцями.

1