IT-фахівець з Канади зізнався у роботі на російських хакерів

При обшуку у нього знайшли 27 млн доларів у криптовалюті
IT-фахівець з Канади зізнався у роботі на російських хакерів
Хакер, хакерська атака (фото: Pexels)
30 Червня 2022, 12:31
читать на русском

У Канаді IT-фахівець, який працював у минулому на уряд, зізнався у співпраці з російською групою кіберзлочинців, яка атакувала американські та міжнародні компанії, лікарні та заклади освіти.

Як повідомляє BBC, під час обшуку у квартирі 34-річного Себастьєна Вашон-Дежардена в Квебеку поліція виявила 27 мільйонів доларів, що зберігалися у криптовалюті.

За даними поліції, він здійснював атаки в період із квітня по грудень 2020 року; за цей час його жертвами стали 17 канадських компаній та низка інших фірм по всьому світу.

Канадець входив до складу кіберзлочинців з угруповання NetWalker, яке надавало хакерам доступ до шкідливого ПЗ, що заражало комп'ютер або мережу, та блокувало доступ до системи. За розблокування кіберзлочинці вимагали від жертв викуп.

Лідери цієї групи досі не затримані.

Сам Вашон-Дежарден був заарештований у Канаді у січні 2021 року та згодом екстрадований до США, де велося розслідування діяльності кіберзлочинної групи. Під час розслідування було зупинено онлайн-операції NetWalker та виявлено базу даних з інформацією про її учасників.

Виявилося, що до складу угруповання NetWalker входило близько 100 осіб, включаючи афілійованих з нею IT-фахівців, яким вдалося отримати від своїх жертв щонайменше 40 мільйонів доларів.

В одному випадку хакерам вдалося отримати викуп на суму більше мільйона доларів в одного з університетів США, який займався розробкою вакцини від коронавірусу.

Під час суду Вашон-Дежардена погодився повною мірою співпрацювати зі США в розслідуванні та впійманні інших кіберзлочинців. У сукупності йому загрожує до 40 років позбавлення волі та штраф у розмірі мільйон доларів. Дата винесення вироку поки що не призначена.

Раніше канадець засуджувався до семи років ув'язнення. Тоді він теж працював з NetWalker і разом з хакерами зумів заробити близько 2000 біткоїнів, з яких 1200 залишив собі, а 800, що залишилися, відправив розробникам програми-вимагача.

Нагадаємо, влітку 2021 року російські кіберзлочинці здійснили атаку на сотні компаній і вимагають від них 70 млн доларів за відновлення даних. Зазначається, що хакери зламали розробника програмного забезпечення Kaseya та поширили програми-вимагачі серед клієнтів цієї компанії.

1