Кабмін пропонує карати українців, які отримали паспорт РФ під час війни

СБУ розслідуватиме злочини щодо паспортизації
Головне
Кабмін пропонує карати українців, які отримали паспорт РФ під час війни
Російський паспорт Фото: https://t.me/dom_channel/6673
19 Вересня 2022, 21:12
читать на русском

Кабмін пропонує законопроєктом "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо протидії російській паспортизації" карати українців за отримання російського паспорта під час війни.

Про це повідомив представник Кабміну у Верховній раді Тарас Мельничук в Telegram.

 Законопроєкт спрямований на протидію російській паспортизації в умовах збройної агресії проти України, тобто протидії примушуванню громадян України до набуття громадянства держави-агресора, та створенню умов, за яких обсяг прав громадян України буде меншим, якщо вони не мають громадянства держави-агресора та/або паспортних документів держави-агресора, - сказав Тарас Мельничук.

Таким чином Кабмін пропонує ввести кримінальну відповідальність за отримання російського паспорта громадянином України, який є особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; пропаганду, публічні заклики, поширення матеріалів із закликами щодо необхідності отримання паспорт РФ та саме набуття російського громадянства. Також кримінальну відповідальність введуть за примусову паспортизацію населення.

Злочини, передбачені новими статтями будуть підслідні СБУ, а досудове розслідування може відбуватись in absentia, - пояснив він.

Уряд визначить умови, які не є підставою для втрати громадянства України:

  • примусове автоматичне набуття українцями, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства РФ;
  • набуття російського громадянства внаслідок обмеження права та свободи;
  • набуття громадянства РФ громадянами депортованими в Росію.

Нагадаємо, за отримання російського паспорта садитимуть на 15 років. Таке покарання стосується держслужбовців, які матимуть ворожий паспорт, а також організаторів російської паспортизації.