"Керівник гаража" Кличка Дмитро Рахматуллін має 16 недобудованих квартир у Дубаї вартістю пів мільярда гривень

Дмитро Рахматуллін володіє правами на елітну нерухомість у близькосхідному еміраті, втім, він жодного разу не показував ці права у своїх деклараціях, відтак, якщо ним зацікавиться НАБУ, може сісти за грати.
Важливо
"Керівник гаража" Кличка Дмитро Рахматуллін має 16 недобудованих квартир у Дубаї вартістю пів мільярда гривень
Дмитро Рахматуллін
21 Травня 2024, 13:41
читать на русском

Цінний кадр Дмитро Рахматуллін, якого Віталій Кличко "припаркував" на потенційно грошовите місце головного по автопарку КМДА, виявився власником одразу 16 квартир у хмарочосі в Дубаї. Колишній "головний евакуаторник" столиці володіє правами на нерухомість там вже 15 років, втім, він жодного разу не показував її у деклараціях. Ймовірно, вагався чи соромився - хмарочос, де він придбав елітне житло, є недобудовою.

Про "елітку" у власності Рахматулліна стало відомо з розслідування, що веде міжнародний проєкт "Dubai Unlocked", що входить до групи розслідувачів OCCRP. В Україні подробиці про таємниці дубайських пентхаусів пише проєкт "Схеми" від Радіо Свобода, вони й розсекретили столичного посадовця. Нині він є в.о. очільника автотранспортного підприємства КМДА, а до цього керував цілим Департаментом транспортної інфраструктури КМДА (ця посада є значно ресурснішою за нинішню "синекуру") та очолював Інспекцію з паркування.

Ще 2009 року Рахматуллін придбав 16 квартир на узбережжі Дубаю, поруч з островом Джебель Алі. Нерухомість має знаходитись у хмарочосі Ferretti Luxury Beach Residence - її сукупна площа складає 2,255 кв.м. ("як два басейни олімпійського стандарту", - пишуть "Схеми"). Але з 2009 року будівлю так і не звели - відтак, Рахматуллін є власником частки у елітній недобудові.

Відповідно до даних транзакцій, які потрапили до журналістів проєкту Dubai Unlocked, ці віртуальні квартири Рахматулліна вартували 14,5 млн доларів. У біографії "паркувальника Кличка" час придбання нерухомості позначений, як "закордонне відрядження" - з 2006 по 2015 рр. Журналістам сам чиновник пояснив, що того часу працював "у арабо-африканському регіоні на приватні компанії, як керівник".

Відтак, вчинок посадовця має ознаки кримінального правопорушення. На кінець минулого року сума купівлі цих квартир сягає пів мільярда гривень, кажуть розслідувачі, а відтак, це обтягшує покарання - яким може бути як чималий штраф, так і ув'язнення строком до 2 років. Сам Рахматуллін не пояснив, що саме трапилося з його інвестиціями - зазначив лише, що "не володіє" елітними квартирами, а об'єкти незавершеного будівництва в нього "відсутні".

Рахматуллін відомий численними скандалами на попередній посаді очільника інспекції з паркування. А "вишенькою на торті" були звинувачення від правоохоронців щодо неправомірності завищення ціни за евакуацію автомобілів.

Про нинішнє призначення Дмитра Рахматулліна т.в.о. директора КП "АТП КМДА" йдеться у розпорядженні Віталія Кличка під №128. Згідно з документом, виконання обов'язків директора покладено на посадовця з 14 лютого - тимчасово, "до вирішення питання щодо призначення директора в установленому порядку".

Для Києва Дмитро Рахматуллін - людина не нова. З липня 2015-го до травня 2018 року він працював на різних посадах у київських КП "Лісопаркове товариство "Конча-Заспа" та у "Київзеленбуді". А з 2018 року очолив інспекцію з паркування при Департаменті транспортної інфраструктури КМДА. Саме тоді цей орган було створено, і Рахматулліну довелося напрацьовувати методи роботи - власне, ними паркувальники користаються і до сьогодні.

На цій посаді він "відзначився" низкою скандалів: зокрема, коли евакуатор вивіз з парковки автівку, що перевозила дитину з інвалідністю (у інспекції з паркування завзято захищали власних співробітників). Також він робив заяви про запровадження оплачуваної парковки для авто у дворах спальних районів. Зрештою, влітку 2021 року Рахматуллін отримав підозру від правоохоронців зі звинуваченнями про "подвійні штрафи" - переплату киянами при евакуації та безпідставних вилученнях авто. Інспекція звинувачення відкидала, втім, Рахматулліну довелося піти у відставку.

Читайте також

1