Київська суддя Кагановська придбала маєток в Хорватії і Lexus за півтора мільйона

Кагановська працює суддею вже понад 20 років і за цей час має ледь не рекордну кількість заяв щодо порушень регламентів
Київська суддя Кагановська придбала маєток в Хорватії і Lexus за півтора мільйона
Тетяна Кагановська
26 Лютого 2024, 16:47
читать на русском

Скандальна суддя столичного апеляційного суду і мільйонерка в одному обличчі - Тетяна Кагановська, більш відома за дівочим прізвищем Росік, як виявилось не так справно виконує свої обов'язки, адже за даними ЗМІ вона є ледь не рекордсменкою з кількості заяв на неї щодо порушень регламентів, норм, правил і суддівської етики.

Про це повідомляє ТСН посилаючись на нове розслідування Хапуга.UA, який детальніше розібралися у деклараціях судді та змінах до них.

Як повідомляє Служба новин, жінка володіє великою квартирою в елітному ЖК Парк-хол "Горький" у центрі Києва, має преміальний новий Lexus з автосалону, маєток на узбережжі Середземного моря в Хорватії і мільйони гривень на рахунках. Варто зауважити, що Кагановська-Росік у скандали потрапляє не вперше.

Скандали за участі Кагановської

Так, відомо, що Тетяна Кагановська працює суддею вже понад 20 років і за тривалий час своєї роботи має ледь не рекордну кількість заяв щодо порушень регламентів, норм, правил і суддівської етики. Ба більше, виявилось, що жінка числиться і у базі "Миротворець", що досліджує ознаки злочинів проти національної безпеки України, миру та міжнародного права.

Повертаючись до скандалів - так, у 2017 році Кагановська "відпустила" колишнього бійця "Беркуту" Віталія Гончаренка, якого звинувачували у більше ніж 30 замахах на вбивство під час розгону учасників Революції Гідності, з під варти. На питання журналістів про те, чим супроводжувалось таке рішення, вона відповіла: "Іншого способу і іншим чином ми не могли вирішити це питання, розумієте це?".

Як повідомляє ТСН, у 2017 році Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури направив заяву до Вищої ради правосуддя, стосовно чотирьох суддів, серед яких була і Кагановська. Росік потрапила у цей список саме через звільнення ексберкутівців.

"Це стосувалося саме, на нашу думку, порушень закону, які допускали ці судді при розгляді клопотань під час досудового розслідування, тобто саме як слідчі судді стосовно обрання запобіжних заходів, надання дозволів на проведення виїмок або обшуків і так далі", – каже експрокурор Сергій Горбатюк.

Він також повідомив трохи деталей зі скандальної справи:

"Судді апеляційного суду, це я пам'ятаю, це було прийняття ними рішення про зміну запобіжного заходу трьом беркутівцям з харківського "Беркуту", які звинувачувалися в причетності до вбивств 18 лютого, коли була хода до Верховної Ради на Грушевського, на Кріпосному провулку, і цим особам інкримінувалося вчинення трьох вбивств та 30 замахів на вбивство".

За його словами, у 2017 році судді ухвалили рішення взагалі залишити без запобіжного заходу беркутівців, що гарантувало їм життя на волі, а вже згодом, як повідомляє експрокурор, троє беркутівців втекли з України і вже з території російської федерації записали відео, яке потім набуло поширення, про те, що вони виконували конституційний обов'язок.

Статки та мільйонне багатство Тетяни Кагановської-Росік

За роки роботи у суді, Кагановська почала набувати неабияких статків, та значний зріст стався саме у 2016-му і 2018-му роках, коли вона придбала ще дві земельних ділянки на Азовському морі, розташовані на мальовничій Арабатській косі у селі Стрілковому – одна ділянка на тисячу, інша на 2,5 тисячі квадратів.

Як пише ТСН, тоді на косі 2018-го придбала земельну ділянку мати пані Кагановської-Росік і ще одну – наступного року, поруч в селі Щасливцеве. Цікаво, що з приводу ділянки її матерів в реєстрі судових рішень можна знайти подробиці. Виявляється, ділки банально роздерибанили землю дитячого санаторію і розпродали – чи може навіть роздали своїм, за копійки. Чи свідчить родина судді з цього приводу в рамках карної справи – наразі невідомо.

2019-го року у декларації Кагановської-Росік з’являється квартира на майже 130 квадратів – і це та сама "квартира батьків", про яку суддя чомусь нервово розповідала на кваліфікаційному оцінюванні. Вона також має будинок у Хорватії, куди суддя вивезла двох своїх синів.

"Мамою моєю придбано дві квартири в 2012-2013 році. Один об’єкт є новобудовою у місті Києві. Я дала пояснення і документи на ці квартири… по-перше, в новобудові право власності на неї не зареєстровано, забудовник не видав документи, що підтверджують право власності", – виправдовувалась тоді суддя, хоча квартира на той час вже кілька місяців як була офіційно оформлена на її матір, про що свідчить витяг з реєстру.

Як повідомляють журналісти, квартира, що розташована у престижному будинку у центрі столиці – ЖК Парк-хол "Горький" зараз коштує понад 10 мільйонів гривень. "На підставі усної домовленості з близькою особою" тут мешкає сама суддя.

Варто також додати, що у 2020-му році в неї з’являється новенький Lexus RX 300 за півтора мільйона! Плюс на банківському рахунку 130 тисяч грн, а готівкою – 70 тисяч доларів. Наступного року додається ще майже 50 тисяч доларів, загалом вже 118 тисяч. І 22-го, року повномасштабного вторгнення, – ще плюс 32 тисячі, загалом 150 тисяч доларів!

Нагадаємо, в.о. голови Конституційного суду Сергій Головатий задекларував 400 тисяч гривень зарплати щомісяця та власний храм.

Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 31 січня зупинила розгляд справи проти судді Олексія Тандира, якого звинувачують у ДТП на блокпості, що призвела до загибелі нацгвардійця.

Читайте також