Скандального суддю Вовка позбавили права здійснювати правосуддя

Павло Вовк не з`явився на засідання ВККС
Скандального суддю Вовка позбавили права здійснювати правосуддя
суддя Павло Вовк (фото: Facebook)
13 Лютого 2024, 21:51
читать на русском

Вища кваліфікаційна комісія суддів України визнала голову Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка таким, що не підтвердив здатності здійснювати правосуддя у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду.

Про це повідомляється на сайті Комісії.

Зазначається, що 12 лютого на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у пленарному складі розглянули питання про підтвердження або непідтвердження здатності кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Павла Вовка здійснювати правосуддя у відповідному суді.

“Комісія вирішила визнати Вовка Павла Вячеславовича таким, що не підтвердив здатності здійснювати правосуддя у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду у зв’язку з неявкою в засідання без поважних причин”, — йдеться у повідомленні.

Що відомо про голову ОАСК Павла Вовка

Нагадаємо, 3 листопада 2021 року Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, якого підозрює у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади. Підозри НАБУ і САП ґрунтуються на вивченні записів розмов в кабінеті судді Павла Вовка. Суддя Вовк жодного разу не з'явився до суду для обрання йому запобіжного заходу.

13 квітня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" як невідкладний.

Голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк (досьє Павла Вовка) вважає, що Зеленський вирішивши внести законопроєкт про ліквідацію суду, оскільки піддався на провокації окремих активістів.

У червні 2022 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро скерували до суду кримінальне провадження про зловживання в Окружному адміністративному суді Києва.

Серед обвинувачених — голова суду Павло Вовк, два його заступники, чотири судді ОАСК та ще четверо людей. Їм інкримінують змову для захоплення державної влади, перешкоджання роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також участь у злочинній організації і зловживання впливом головою і суддями ОАСК у змові з низкою інших осіб.

За версією слідства, вони "діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі".

В НАБУ зазначили, що обсяг задокументованих аудіозаписів з кабінетів суддів ОАСК становить понад 16 тисяч годин.

Розслідування детективи НАБУ здійснювали з липня 2020 року, після передачі матеріалів справи з Офісу генерального прокурора.

У грудні 2022 року парламент проголосував законопроєкт №5369 про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва, голова якого Павло Вовк раніше потрапив під персональні санкції США. Президент Володимир Зеленський поставив свій підпис під документом.

Читайте також

1