Кінодіячі вимагають відставки голови Держкіно через держфінансування “випадкових” фільмів

Кінематографісти вважають, що у 2019 році Рада з держпідтримки безпідставно скасувала результати 11-го пітчингу

Українські кінематографісти вимагають відставки голови Держкіно Марини Кудерчук та розпуску Ради з держпідтримки кінематографії через результати останнього конкурсу з держпідтримки фільмів (пітчингу), де фінансування виграли “випадкові” проєкти.

Відповідне колективне звернення до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля (досьє Дениса Шмигаля) та міністра культури Олександра Ткаченка (досьє Олександра Ткаченка) підписали більш як 200 кінодіячів.

Кінематографісти вважають, що у 2019 році Рада з держпідтримки безпідставно скасувала результати 11-го пітчингу. Кінопроєкти, деякі з яких створювали спільно з країнами ЄС, втратили можливість продовжувати роботу без обіцяних коштів.

Це вдарило по міжнародному іміджу нашої держави як надійного партнера, а компанії-виробники зазнавати значних втрат, вклавши свої кошти та кошти інвесторів у проєкти під гарантії української держави, ㅡ йдеться в заяві.

Підписанти наголосили, що обрання Марини Кудерчук на посаду голови Держкіно було “непрозорим та скандальним”, а члени Ради з держпідтримки ухвалювали рішення про переможців конкурсу під тиском керівників Мінкультури та Держкіно.

Зокрема, серед вимог кінодіячів — забезпечити прозорий конкурс для обрання нового складу Ради з держпідтримки кінематографії, куди увійдуть “реальні представники кіноспільноти, а не професійні лобісти, що представляють великі медіахолдинги”. Новий склад, на думку підписантів, має заново переглянути результати конкурсу, цього разу з урахуванням думки експертів конкурсу.

Нагадаємо, 6 жовтня Державне агентство з питань кіно оприлюднило список переможців конкурсу, які цьогоріч будуть частково профінансовані за бюджетні кошти. Усього з 337 проєктів фінансування виграли 72 стрічки. Проте багато з них не мали б отримати цих коштів, тому що не проходили за рейтинговим списком.

Рада з державної підтримки кінематографії, яка з 2019 року має “вирішальне слово” з приводу того, хто ж отримає підтримку з бюджету, ухвалила неочевидні рішення. Члени ради вирішили проігнорувати оцінки експертів та обрали переможців не за рейтинговим списком. Так, наприклад, фінансування не отримав фільм “Наші котики 2”, що зайняв перше місце рейтингу “Повнометражних ігрових фільмів”, проте отримав фільм з 21-го місця “Батько”. До того ж перед самим фіналом конкурсу рада раптово змінила правила, чим “відрізала” деякі проєкти.

Водночас голова Ради з державної підтримки кінематографії Андрій Дончик проблем у результатах пітчингу не побачив. За його словами, рада є незалежним органом, а рекомендації експертів — необов’язкові.

1