Китай - так, Росія - ні: Рада ухвалила закон про лікарські засоби при COVID-19

Можна використовувати препарати з інших країн
Китай - так, Росія - ні: Рада ухвалила закон про лікарські засоби при COVID-19
Верховна Рада України (фото: iportal.rada.gov.ua)
29 Січня 2021, 14:51
читать на русском

Верховна Рада ухвалила закон, що прискорить вакцинацію від COVID-19. Зокрема, дозволяється державна реєстрація вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), клінічні випробування яких не завершені.

Відповідне рішення депутати ухвалили на засіданні у п'ятницю, 29 січня. Підтримали закон 280 парламентарів, проти виступили - 12.

Рішення про державну реєстрацію вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів з метою екстреного медичного застосування ухвалюється, зокрема, якщо наявні дані про успішне проведення доклінічних випробувань/досліджень, окремих фаз клінічних випробувань/досліджень вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів.

Такий лікарський засіб не повинен бути розроблений в державі, визнаній в установленому порядку державою-агресором, тобто в Росії. Втім, можна використовувати препарати США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю та Індії.

Читайте також

Законом доповнюється закон України "Про лікарські засоби" новою статтею 9-2. Тобто, під зобов’язання заявника буде можливість завершити програму клінічних випробувань протягом періоду, який погоджується з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Також визначаються документи, які має подати виробник для державної реєстрації лікарського засобу під зобов’язання для екстреного медичного застосування.

Нагадаємо, що 28 січня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №4613, що прискорить вакцинацію від COVID-19 в Україні. Документ передбачає, що в екстрених випадках (розповсюдження патогенних агентів, токсинів, хімічних речовин або випромінювань, під час епідемій та пандемій) держреєстрація лікарських засобів може проводитись за новою процедурою – "під зобов’язання" у порядку, встановленому урядом.

1