Китайські інвестори "Мотор Січ" хочуть стягнути з України 3,6 мільярда доларів

Днями інвестори з Китаю збільшили суму своїх претензій на 100 мільйонів доларів
Китайські інвестори "Мотор Січ" хочуть стягнути з України 3,6 мільярда доларів
Літак Мотор Січ (Фото: Мотор Січ)
15 Лютого 2021, 19:09
читать на русском

Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" збільшили суму збитків на 100 мільйонів доларів і тепер загальна сума позову проти держави Україна становить 3,6 мільярда доларів.

Про це повідомили у пресслужбі ПАТ "Мотор Січ".

Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" збільшили попередню суму збитків на щонайменше 100 млн доларів, що стосуються їх вимог у спорі проти держави Україна, розгляд якого відбувається у міжнародному арбітражі – з 3,5 млрд до не менш ніж 3,6 млрд доларів, - йдеться у повідомленні.

Зростання суми позовних вимог інвестори пояснюють тим, що початкова група позивачів розширилася шляхом приєднання ще кількох китайських акціонерів, які також зазнали значних збитків внаслідок дій України в порушення її міжнародних зобов'язань.

Інвестиційний спір має розглядатись арбітражним трибуналом ad hoc який наразі формується сторонами.

Нагадаємо, 29 січня Президент України Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про нові санкційні заходи, що стосуються, зокрема, китайської компанії Skyrizon, яка купила акції українського виробника авіадвигунів, компанії "Мотор Січ". У січні США звинуватили китайську компанію Skyrizon у загрозі своїй нацбезпеці і запровадили санкції проти неї.

Читайте також

31 січня Запоріжжі до будівлі, за адресою якої мали відбутися збори акціонерів ПАТ"Мотор Січ", приїхали силовики. СБУ заявило, що проводить слідчо-оперативні дії в рамках проваджень за частиною 1 статті 14 та статті 113 Кримінального Кодексу України – підготовка до злочину та диверсія і документує факти підготовки до знищення виробничих потужностей акціонерного товариства, яке має важливе оборонне та народногосподарське значення.

2 лютого Міністерство закордонних справ Китайської народної республіки направило до Міністерства зовнішніх справ України ноту, в якій висловило стурбованість санкціями щодо китайських інвесторів ПАТ "Мотор Січ".

Раніше 5 грудня компанія Skyrizon ("дочка" китайської Beijing Xinwei Technology Group), яка придбала акції компанії "Мотор Січ", оголосила, що судитиметься з Україною. Причиною є арешт, який наклали на акції три роки тому та який не дає китайцям розпоряджатися купленим авіабудівним підприємством.