Кого зі студентів можуть мобілізувати до війська - пояснення Міносвіти

Чиновники розглядають можливість призову до армії студентів, які вчаться у магістратурі
Важливо
Кого зі студентів можуть мобілізувати до війська - пояснення Міносвіти
Студенти, навчання Фото: УНІАН
11 Грудня 2023, 12:42
читать на русском

Заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький розповів в ефірі "Українського радіо", що найбільша перевага студентів-чоловіків помітна в магістратурі. 65% контрактників у магістратурі – чоловіки, і посадовець пояснив, що саме влада планує змінювати у питанні відстрочки від служби у війську.

Винницький розповів, що переважна більшість студентів на бакалавраті мають вік від 18 до 21 року. Однак в магістратуру вступають вже старші чоловіки, які вже досягли призовного чи мобілізаційного віку. Заступник міністра зауважив, що наразі мобілізаційний вік – 27 років, проте є ухвалений Радою закон, який передбачає його зниження до 25 років. Президент України його ще не підписав.

Заступник міністра зазначив, що часто люди використовують вищу освіту як засіб уникнути військової служби. З цієї причини наразі у Верховній Раді є декілька ініціатив, як з цим впоратися.

"На сьогодні пропозиції, які стоять перед Верховною Радою, фактично зводяться до того, що якщо особа здобуває такий рівень освіти вперше, то їй може бути надана відстрочка. Якщо ж ти вже маєш, наприклад, магістерський рівень, то подвоєння того самого рівня не дає відстрочки", – підкреслив Винницький.

Нагадаємо, у Раді нині розробляють новий законопроєкт, яким планується врегулювати право на відстрочку педагогів та викладачів вищої професійної освіти, а також студентів, які здобувають вищу освіту.

Читайте також

1