Колаборантів в Україні хочуть позбавити пенсії

Для цього Мінсоцполітики розробляє новий законопроєкт
Колаборантів в Україні хочуть позбавити пенсії
Пенсії, гроші (фото: УНІАН)
7 Вересня 2023, 13:13

В Україні хочуть позбавити пенсій людей, які працювали у незаконних органах, утворених російськими загарбниками на тимчасово окупованих територіях нашої держави.

Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в ефірі телемарафону.

За її словами, наразі за законом немає підстав відмовити в оформленні пенсій українцям, які брали участь у збройній агресії проти нашої держави або працювали в окупаційних органах, а потім приїхали в Україну і досягли пенсійного віку.

"Якщо людина відверто вела підривну діяльність проти України, працювала в державних органах РФ, чи збройних формуваннях Росії, чи на території ОРДЛО після початку російської агресії - ми не будемо платити такій людині пенсію, не будемо витрачати кошти наших платників податків, щоб платити пенсію тим, хто підтримував агресора", - сказала заступниця міністра.

Марчак зазначила, що, якщо ухвалять новий законопроєкт щодо обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України, то інформацію про стаж таких людей буде перевірено за Реєстром застрахованих осіб, який адмініструється Пенсійним фондом.

Відповідно, у них буде пробіл щодо підтвердження свого страхового стажу за цей період. Щоб підтвердити свій стаж їм доведеться надати відповідні документи, наприклад про те, що вони працювали в адміністрації окупаційної влади в ОРДЛО. На підставі нового законопроєкту їм буде відмовлено в нарахуванні пенсій.

Нагадаємо, особи, яким не вистачає стажу для отримання пенсії, можуть розраховувати на соціальну пенсію за віком. Соціальна пенсія за віком призначається згідно з Постановою Кабміну №1098 "Про затвердження Порядку призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату".

Читайте також

1