Коли потрібно подавати довідку про розмір зарплати при призначенні пенсії: пояснення фахівців

Зазвичай такі довідки потрібні при врахуванні зарплати до 1 липня 2000 року
Коли потрібно подавати довідку про розмір зарплати при призначенні пенсії: пояснення фахівців
Пенсійне посвідчення (Фото: Дебет-кредит)
17 Січня 2024, 09:41
читать на русском

Щоб отримувати пенсію, майбутнім пенсіонерам потрібно подати до Пенсійного фонду відповідно заяву і пакет документів.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, за який період потрібно подати довідку про заробітну плату під час призначення пенсії, пише "На пенсії".

Він пояснив, що раніше коли особа йшла на пенсію, то за законом для її призначення мали обов’язково врахувати дані про зарплату за будь-які п’ять років поспіль до 1 липня 2000 року і за усі періоди роботи після вказаної дати.

Дані про зарплату з 1 липня 2000 року вже є в Пенсійному фонді. Вони надходять автоматично із так званої системи персоніфікованого обліку, яка працює саме з вказаної дати. А от відомості про зарплату до 2000 року раніше необхідно було підтверджувати паперовими довідками.

Тому раніше, під час оформлення пенсії могли попросити надати лише довідку про зарплату до 1 липня 2000 року. Дані про зарплату після вказаної дати не просили, бо вони у працівників Пенсійного фонду вже є.

За словами експерта, зараз при призначенні пенсії довідку про зарплату до 2000 року подавати взагалі не обов’язково – це робиться виключно за бажанням майбутнього пенсіонера. В основному пенсії тепер призначають тільки на підставі відомостей про зарплату після 1 липня 2000 року.

Нагадаємо, особи, яким не вистачає стажу для отримання пенсії, можуть розраховувати на соціальну пенсію за віком. Соціальна пенсія за віком призначається згідно з Постановою Кабміну №1098 "Про затвердження Порядку призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату".