Коли краще прибирати ялинку після свят

Коли рекомендується прибирати та знімати іграшки з новорічної ялинки згідно з церковними канонами, прикметами та за фен-шуєм
Коли краще прибирати ялинку після свят
ялинка
17 Січня 2024, 20:54
читать на русском

Зазвичай новорічну ялинку прибирають після свят, але трапляються випадки, коли вона стоїть до весни або навіть до літа. Якого ж числа краще прибирати ялинку?

Коли потрібно прибирати новорічну ялинку після Нового року 2024

Дату прибирання ялинки краще визначати за народними традиціями. Згідно з прикметами, новорічне дерево до певного моменту залучає у дім добробут та достаток. До Старого Нового року ялинка віддає всю свою потужну позитивну енергію, тому викидати її раніше не бажано.

Коли прибирати ялинку за церковним календарем

Згідно з церковними канонами, новорічну ялинку необхідно прибирати до Водохреща. Здавна люди вважали, що перед цим святом потрібно навести лад в оселі, викинути все зайве та прибрати новорічне дерево.

Після переходу у вересні 2023 року на новоюліанський календар дати великих церковних свят змістилися. Отже, прибирати ялинку за новим календарем необхідно з 1 до 6 січня.

Коли прибирати ялинку за народними прикметами

Вважається, що новорічна ялинка поглинає негативну енергетику минулого року, тому її краще прибрати протягом перших тижнів нового року. Зробити це краще у період 7-8 січня. До цього дерево віддає максимум світлої та позитивної енергії, а вже після воно енергетично спустошується.

Зверніть увагу! За народними прикметами, не можна виносити дерево до сміттєвих баків, бо так можна втратити накопичений добробут та достаток. Краще за все здати ялинку у спеціальний пункт на перероблення.

Коли прибирати ялинку за фен-шуєм

За правилами фен-шуй, новорічну ялинку радять прибирати через тиждень після початку нового року за китайським календарем. Отже, у 2024 році ялинка повинна простояти вдома аж до 10 лютого.

Не кожне живе дерево здатне витримати такий тривалий термін, тому варто звертати увагу на зовнішній вигляд ялинки. Якщо з неї опали голки, почали спадати новорічні прикраси, тріснув або розшарувався стовбур, таке святкове дерево вже нестійке й краще прибрати його, оскільки воно може бути небезпечним.

Замість ялинки оселю в січні можна прикрасити сосновими гілочками або вінком.

Що можна зробити зі справжньою ялинкою замість того, щоб просто викинути її, читайте за посиланням тут.

У Києві до 31 січня будуть діяти 44 пункти з екологічної утилізації новорічних ялинок, адреси пунктів прийому за посиланням тут.

Читайте також

1