Коли можуть вийти на пенсію матері важкохворих дітей: пояснення ПФУ

Наявність захворювань у дітей визначається довідкою медичних закладів
Коли можуть вийти на пенсію матері важкохворих дітей: пояснення ПФУ
Діти, коронавірус (Фото: picabu)
29 Листопада 2023, 07:35
читать на русском

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплати. Для виходу на пенсію у 2023 році в Україні необхідно досягти пенсійного віку та мати не менше 30 років стажу. Але є деякі категорії осіб, які можуть вийти на пенсію раніше.

В Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, чи мають на це право матері тяжкохворих дітей.

У ПФУ наголосили, що матері, які виховали тяжко хворих дітей (яким не встановлено інвалідність) до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу (ст. 115 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування").

У ст. 1 Закону визначений термін "тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність". До числа таких дітей належать діти, яким не встановлено інвалідність, хворі на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, діти, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, паліативної допомоги.

"Наявність такого захворювання підтверджується довідкою медичного закладу про захворювання, що мало місце до шестирічного віку", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, відповідно до ст. 115 Закону України від 09.07.2003 № 1058 "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" право на призначення дострокової пенсії за віком також мають жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

Читайте також