Коли скасують аварійні відключення та чи можливий блекаут: пояснення "Укренерго"

Аварійні відключення світла в Україні можуть скасувати вже до кінця поточної доби, 22 березня.
Коли скасують аварійні відключення та чи можливий блекаут: пояснення "Укренерго"
Електроенергія, лампи (Фото: Pixabay)
22 Березня 2024, 16:40
читать на русском

Блекауту в країні не буде, але щоб прискорити відновлювальні роботи, українцям слід заощаджувати електроенергію.

Про це заявив глава "Укренерго" Володимир Кудрицький. Він додав, що аварійні відключення були змушені запровадити вранці ще під час атаки.

"Поки фахівці "Укренерго" відновлюють підстанції та роботу деяких електростанцій, які були пошкоджені, необхідно деякий час працювати на зниженому навантаженні. Це важливо для цілісної роботи енергосистеми", – зазначив глава "Укренерго".

Він пояснив, що тимчасові відключення електроенергії після обстрілу потрібні не лише для відновлення пошкодженого обладнання. Обмежувати споживання також потрібно, щоб не перевантажувати непошкоджені елементи мережі та мати можливість швидко заживити території, де є проблеми.

Йдеться насамперед про регіони, що найбільш постраждали від російської атаки – Лівобережну Україну (Харківська, Сумська, Полтавська, Запорізька області), а також Кіровоградську область. Крім того, відключення світла застосовуються в Одеській, Вінницькій та Хмельницькій області.

"Найважча ситуація у місті Харків, там ворог буквально намагався знищити всі основні енергетичні об'єкти, що живлять місто. І якщо у Харківській області ситуація з енергопостачанням стабільна, то у самому Харкові ситуація надзвичайно складна", – розповів Кудрицький.

Раніше він також інформував, що подачу електроенергії відновлюватимуть у три етапи. Спочатку об'єктам критичної інфраструктури, потім населенню і лише потім промисловості.

Нагадаємо, внаслідок масованого удару по енергетиці України 22 березня спостерігаються перебої з електропостачанням. Пошкоджено об'єкти генерації, передачі та розподілу, у низці регіонів запроваджено графіки відключень світла.

Читайте також