Коли та як путін ухвалив рішення про початок війни в Україні

Президент РФ ухвалював рішення особисто і ніхто особливого впливу на це не мав
Коли та як путін ухвалив рішення про початок війни в Україні
путін Фото: kremlin.ru
24 Травня 2022, 15:23
читать на русском

Російський диктатор владімір путін мав кілька варіантів дій щодо України перед широкомасштабним вторгненням 24 лютого.

Про це розповів очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов сказав в інтерв'ю "Українській правді". 

За його словами, остаточне рішення про напад на Україну президент РФ ухвалив по обіді 23 лютого та обрав відкриту агресію. Буданов назвав це "абсолютно безглуздим, як то кажуть, тваринним варіантом".

Путін ухвалив остаточне рішення про початок бойових дій близько 15:00 23-го числа. До обіду 23-го числа йшли ще певні вагання, підготування і так далі. До цієї дати він міг використати будь-який варіант, - сказав очільник ГУР.

При цьому президент РФ ухвалював рішення особисто і ніхто особливого впливу на це не мав.

В день початку війни він (путін - ред.) особисто вивів на зв'язок командувачів усіх угруповань, заслухав формальну доповідь про готовність до початку і формально особисто дав команду на початок воєнної агресії, - наголосив Буданов.

Крім цього, путін вірив, що не пізніше, ніж на третю добу вдасться захопити адмінбудівлі Києва, а не пізніше, ніж на десяту добу завершити активну воєнну фазу та повністю знищити будь-який спротив.

Українська влада знала про те, що росія готує напад. Суспільство не інформували, щоб не спричинити паніку. Цього дуже хотіла досягти РФ в Україні, щоб не було значних коливань курсу валют, відтоку капіталу, інвестиційний клімат, щоб тримався хоч якось і інші економічні аспекти.

Нагадаємо, що колишній глава британської розвідки MI6 Річард Дірлав вважає, що президента росії володимира путіна можуть відсторонити від влади вже у 2023 році через проблеми зі здоров'ям.

Читайте також