Коли Україна подолає дефіцит готівкової валюти: пояснення НБУ

Українські банки незабаром отримають не лише готівкові долари, але й євро
Головне
Коли Україна подолає дефіцит готівкової валюти: пояснення НБУ
Долар, обмін валют / Фото: Pexels
9 Вересня 2022, 10:59
читать на русском

Заступник голови НБУ Юрій Гелетій прокоментував ситуацію з дефіцитом готівкової валюти під час пресбрифінгу Національного банку з монетарної політики.

Про це повідомляє пресслужба фінансової установи.

Виникли певні технічні та логістичні проблеми, і вони, власне, зумовили скорочення готівкової валюти в касах банків. До війни валюту завозили авіарейсами цивільних авіакомпаній. Валюта за 1-2 дні надходила до аеропорту Бориспіль і далі постачалася комерційним банкам. На жаль, війна суттєво погіршила ланцюги поставок, — заявив Гелетій.

Для подолання дефіциту валюти у Нацбанку пропонують такі кроки:

  • Валютна лібералізація згідно з постановою №197, від 6 вересня обсяг готівкової валюти, який банк продаватиме громадянам через каси, включає всю придбану у громадян після 13 квітня 2022 року безготівкову валюту, а не половину від неї, як було раніше
  • Надання банкам готівкової валюти в обмін на безготівкову валюту.
  • Домовленості із комерційними банками щодо збільшення обсягів ввезення валюти.

За словами Гелетія, 7 вересня Нацбанк провів операцію щодо надання банкам готівкової валюти в обмін на безготівкову і завдяки цьому система отримала 100 млн доларів готівкою.

Наступна валютна операція запланована на понеділок, 12 вересня. Це потрібно для подолання дефіциту валюти та підкріплення кас банків.

Нагадаємо, що українці почали скаржитись на те, що ПриватБанк перестав видавати у касах замовлену валюту. У фінансовій установі відреагували на ситуацію.

Читайте також