Коли за новим церковним календарем святкують Покрову та День захисників і захисниць України

Покрова Пресвятої Богородиці святкуватиметься 1 жовтня, а разом з нею переноситься і дата Дня захисників
Коли за новим церковним календарем святкують Покрову та День захисників і захисниць України
Церква
19 Вересня 2023, 22:18
читать на русском

Новий церковний рік розпочався 1 вересня 2023 року. Саме з цієї дати почав діяти новий календар, на який спільно перейшли ПЦУ та УГКЦ. Відтепер усі свята змістились на 14 днів і відзначаються раніше.

День захисника України 2023 відзначатиметься в нову дату - 1 жовтня. Повністю свято називається День захисників і захисниць України, адже жінки теж беруть участь у бойових діях. Свято прив'язали до християнського торжества Покрова Пресвятої Богородиці - 14 жовтня. Це свято дуже шанували запорізькі козаки.

У 2023 році День захисника України перенесли на 1 жовтня за указом президента Володимира Зеленського. Все через реформу церковного календаря. З 1 вересня ПЦУ переходить на новоюліанський церковний календар, в якому всі свята відзначаються на 13 днів раніше. Наприклад, Покрова Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкуватиметься 1 жовтня. А разом з нею переноситься і дата Дня захисників.

Чому Богородиця стала заступницею козаків

За християнською легендою, саме на це свято військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Царгород (Константинополь), який на той час був центром християнства. Місцеві жителі почали молитися до Богородиці з проханням про порятунок. Тоді Свята з'явилася перед людьми і вкрила їх своєю покровою, яка зробила їх невидимими для ворогів.

Деякі джерела стверджують, що Аскольд та його військо прийняли християнство саме після цього випадку, оскільки були вражені цим дивом.

Тому і козаки вважали Богородицю заступницею та захисницею від ворога. Головна січова церква завжди називалась на честь Покрови, а її ікона була в кожному козацькому курені. Богородицю зображували навіть на хоругвах, під якими козаки виступали в походи.

Не дивно, що саме на це свято стали відзначати День захисника та захисниці України.

Кого привітати з Днем захисників

Довгий час День захисника в Україні вважався чоловічим святом, в яке вітали всіх хлопчиків і чоловіків. Деякі українці досі дотримуються такої традиції. Інші виступають проти того, щоб вітати всіх підряд, адже це знецінює подвиг справжніх захисників. До того ж серед захисників Батьківщини є і жінки.

У День захисників і захисниць України можна привітати всіх чоловіків і жінок, які мають відношення до захисту Батьківщині. Привітань в це свято безумовно гідні:

  • ветерани Другої світової війни та УПА;
  • працівники оборонпрому;
  • правоохоронці;
  • волонтери;
  • прикордонники;
  • військові медики, санітари, кухарі та всі, хто працює на забезпечення потреб фронту;
  • а також, звісно, ветерани АТО і всі військовослужбовці ЗСУ та ТРО.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Православна церква України переходить на новий церковний календар. Це означає, що всі неперехідні свята відзначатимемо за новоюліанським стилем - на 13 днів раніше. На перший місяць осені припадає кілька важливих дат. Коли і які церковні свята у вересні 2023 року будуть за новим календарем - розповідаємо в матеріалі.