З 1 вересня більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята по-новому

По новому відзначатимуть зокрема Різдво, Покрову, Водохреще та інші неперехідні свята
З 1 вересня більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята по-новому
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній (фото: Митрополит Епіфаній / Facebook)
24 Травня 2023, 18:39
читать на русском

Православна церква України сьогодні вирішує повністю перейти на новий календар. Раніше про таке ж рішення повідомила Українська греко-католицька церква.

Про це розповів BBC настоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Тож вже з 1 вересня більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята по-новому. Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята - такі як Покрова (1 жовтня), Водохреще (6 січня) і Миколая (6 грудня).

Але це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці. Далі ми пояснимо, чому саме їх відзначатимуть по-старому.

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалює на архієрейському соборі – зібранні усіх єпископів. Він відбувається у Києві в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

Формально перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Проте, як заявив BBC настоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, питання вже вирішене, з 1 вересня перехід буде.

Перехід на новий календар став важким кроком, на який не наважувались десятиріччями. Церковники боялись, що люди не сприймуть реформу і будуть святкувати по-старому.

Різниця між старим Юліанським і новим Григоріанським календарем складає 13 днів.

Світська Україна разом з більшістю інших країн вже понад 100 років живе за точнішим – григоріанським календарем, запровадженим у XVI ст.

Раніше Українська греко-католицька церква, яка з 1 вересня 2023 року переходить на григоріанський календар, опублікувала оновлений церковний календар свят за період з вересня по грудень цього року.

Читайте також

1