Колишній гендиректор “Оператора ГТС України” Сергій Макогон втік за кордон через розслідування ДБР

Журналісти стверджують, що за кордон Макогон виїхав незаконно
Колишній гендиректор “Оператора ГТС України” Сергій Макогон втік за кордон через розслідування ДБР
10 Квітня 2024, 18:47
читать на русском

Колишній гендиректор “Оператора ГТС України” Сергій Макогон виїхав за кордон 18 вересня 2022 року – нібито у відрядження – та досі не повернувся в Україну. Але, як з’ясувалося, на той момент він вже два дні як був звільнений зі своєї посади. Причина такої поведінки топчиновника – розслідування ДБР, розпочате щодо незаконних оборудок в компанії під час його керівництва.

Як повідомив журналіст Володимир Горковенко, за кордон чиновник виїхав незаконно. 16 вересня 2022 року наглядова рада ОГТСУ (на той момент “Магістральні газопроводи України”) одностайно звільнила Макогона з посади генерального директора підприємства та призначила в.о. керівника іншу особу.

Серед причин, якими було обумовлено звільнення, були відсутність достовірного відображення інформації про реальний фінансовий стан підприємства, створення перешкод для можливості сплати АТ “МГУ” дивідендів до державного бюджету в умовах воєнного стану, неодноразові факти перевищення повноважень, визначених Законами України і Статутом підприємства, перешкоджання проведення аудиту фінансової звітності ОГТСУ.

Згідно з наявними документами, вже бувши звільненим, у п’ятницю 16 вересня 2022 року Сергій Макогон підписав наказ №888К про своє відрядження до Братислави та Відня з 18 по 23 вересня.
А в неділю 18.09.2022 року він о 16:43 незаконно – бо вже фактично не працював в ОГТСУ та не міг представляти компанію на міжнародних заходах – перетнув кордон України через прикордонний пункт пропуску Малі Семенці. Також, згідно з цим наказом, ексчиновник отримав добові, оплату авіаквитків, проживання в готелі, трансфер.

Після виїзду Сергій Макогон не повернувся в Україну. Щоб відвернути увагу від незаконності свого виїзду за кордон, він повідомив у Facebook про те, що нібито несподівано дізнався, що МГУ його “звільнило у минулу п’ятницю”. Але це є очевидною брехнею. Адже всім зрозуміло, що топчиновник, який вже три дні як звільнений з посади, не міг би поїхати у відрядження, щоб представляти компанію на міжнародному рівні. Щонайменше йому б на це вказали його радники чи помічники, а найімовірніше – представники сектору безпеки.

Це спростовує твердження Макогона про несподіване звільнення і доводить, що він виїхав за межі України, щоб переховуватися від правоохоронних органів, які саме у той період почали активно розслідувати оборудки в ОГТСУ.

Нагадаємо, Княжий окружний суд Вадуца (Ліхтенштейн) заборонив колишньому керівнику "Нафтогаз України" Андрію Коболєву та його колишній дружині Зоряні розпоряджатися коштами на банківських рахунках.

1