Суд Ліхтенштейну заблокував рахунки ексголови "Нафтогазу" Коболєва, на яких лежать виведені з України мільйони

В Україні Андрій Коболєв має статус обвинуваченого, НАБУ закидає йому незаконне заволодіння коштами у вигляді премій
Важливо
Суд Ліхтенштейну заблокував рахунки ексголови "Нафтогазу" Коболєва, на яких лежать виведені з України мільйони
Коболєв Андрій (фото: facebook.com/Andriy-Kobolyev)
19 Березня 2024, 06:22
читать на русском

Княжий окружний суд Вадуца (Ліхтенштейн) заборонив колишньому керівнику "Нафтогаз України" Андрію Коболєву та його колишній дружині Зоряні розпоряджатися коштами на банківських рахунках.

Про це пише "Главком" з посиланням на судовий реєстр.

Всього йдеться про $22,21 млн, що потрапили під арешт. Ця інформація стала відома під час розгляду продовження міри запобіжного заходу Коболєву на початку березня. В Україні він має статус обвинуваченого.

При цьому антикорупційний суд поставив під сумнів дані про статки екскерівника "Нафтогазу" Коболєва. Адже сторона захисту не надала відомостей стосовно загальної суми коштів, що перебувають на відповідних банківських рахунках.

"Колегія суддів також переконана, що, отримуючи офіційну заробітну платню та скуповуючи твори мистецтва, обвинувачений міг зробити певні заощадження, які перебувають не на рахунках банківських установ Князівства Ліхтенштейн", – сказано в ухвалі суду.

Разом із тим, у суді адвокати Коболєва повідомили: оскільки гроші їхнього клієнта арештовано за кордоном, він позбавлений змоги внести їх у вигляді застави, яка призначена у рамках кримінального провадження. Річ у тім, що частина заставодавців, котрі минулого року внесли пожертви за Коболєва через компанію ТОВ "Конкорд Консалтинг" (належить інвестбанкіру Ігорю Мазепі, товаришу екскерівника "Нафтогазу"), нині вимагають повернути їм кошти. Загалом, сума вимог склала 44,2 млн грн із 107,1 млн грн усієї застави.

Варто додати, що 1982 жертводавці задонатили 106,5 млн на рахунки ТОВ "Конкорд Консалтинг" (належить Мазепі) та громадській організації "Демократична сокира" з поміткою: "Цільова програма застава". Потім вказані організації переказали ці кошти на депозитний рахунок Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Один мільйон "із хвостиком" на заставу від себе додав й сам Андрій Коболєв.

Нагадаємо, Андрій Коболєв був головою правління НАК "Нафтогаз України" з 26 березня 2014 по 28 квітня 2021 року.

У січні 2023 року САП та НАБУ повідомили Коболєву про підозру щодо отримання ним 2018 року $10 млн (на той час 260 млн грн (сума перевищує нормативно визначені розміри таких виплат – 37,48 млн грн) премії за перемогу над "Газпромом" у Стокгольмі на $4,6 млрд. Він, зловживаючи службовим становищем самостійно ініціював розгляд наглядовою радою питання про виплату цієї премії й самостійно встановив її розмір.

Ексголові "Нафтогазу" загрожує від 7 до 12 років за ґратами. Зазначимо, що суд відмовився відправляти колишнього очільника "Нафтогазу" в СІЗО. На початку березня Коболєва зобовʼязали носити електронний браслет.

25 вересня 2023 року Коболєву вдвічі зменшили розмір застави, з 229 до 107 млн гривень і скасували електронний браслет.

Читайте також

1