Колишній зять Путіна виявився наймолодшим доларовим мільярдером Росії

Кирило Шамалов купив частку в найбільшій нафтохімічній компанії Росії "Сибур" лише за 100 доларів
Колишній зять Путіна виявився наймолодшим доларовим мільярдером Росії
Кирило Шамалов, колишінй зять Путіна (Фото: Reuters)
7 Грудня 2020, 21:26
читать на русском

Офшорна компанія Кирила Шамалова, якого ЗМІ називають колишнім зятем президента Росії Володимира Путіна, у 2013 році купила 3,8% акцій найбільшої нафтохімічної компанії Росії "Сибур" вартістю $380 мільйонів лише за 100 доларів.

Про це пишуть видання "Важные истории" та OCCRP з посиланням на отриманий архів електронної пошти Шамалова.

У розслідуванні ЗМІ зазначають, що у 2009 році, за чотири роки до купівлі, 27-річний Шамалов став віцепрезидентом з адміністративної підтримки бізнесу компанії "Сибур".

У червні 2013 року офшорна компанія Шамалова з Белізу, Kylsyth Investments Ltd, придбала в іншої офшорної компанії з Британських Віргінських островів, Volyn Portfolio Corp., 38 тисяч акцій офшорної компанії з острова Гернсі, Themis Holdings Ltd. На той момент Themis Holdings Ltd була материнською компанією "Сибуру". Після купівлі акцій Themis Holdings Ltd. Шамалов автоматично став власником 3,8% "Сибуру". До цієї угоди він уже володів 0,5% холдингу – таким чином, його сукупна частка в "Сибурі" склала 4,3%.

Шамалов – син Миколи Шамалова, якого агенція новин Reuters назвала "старим другом Путіна" та акціонером банку "Росія". На початку 2015 року він, за даними Reuters, перебував у стосунках із донькою Путіна Катериною Тихоновою: загальний статок подружжя тоді оцінювали у $2 мільярди, і основна його частина належала саме Шамалову.

Катерина Тихонова, донька Володимира Путіна (Фото: Ведомости)

1 серпня 2014 року Шамалов зареєстрував компанію "Яуза 12" за адресою своєї квартири в Москві. Через шість днів компанія придбала 17% "Сибуру". Ринкова вартість цього пакету становила майже 80 млрд рублів. Шамалов говорив "Коммерсанту", що ці кошти він позичив у "Газпромбанку" під заставу власних активів. Що це були за активи, він не пояснював.

На початку 2018 року агенція Bloomberg повідомила, що Шамалов і Тихонова розлучилися.

А приблизно за пів року до цього Шамалов продав пакет акцій "Сибуру", який придбав у давнього друга Путіна Геннадія Тимченка в 2013 році. За даними джерел, опитаних Bloomberg, на продажі Шамалов нічого не заробив, тому що отримав цей пакет як гарантії довіри від президента Росії, – зазначає видання.

У квітні 2018 року Шамалов потрапив до американського санкційного списку. Мінфін США тоді зазначив, що статок цього бізнесмена різко зріс після того, як у 2013 році він одружився з Тихоновою.

Читайте також

Також журналісти розповіли про будинки Шамалова і Тихонової в селищі Усово на Рубльовці під Москвою і в містечку Біарриц у Франції, облаштуванням яких вони займалися. Будинок у Франції раніше належав родині Тимченка. З посиланням на документи з пошти Шамалова, видання пише, що купівля будинку у Франції обійшлася йому в 4,5 млн євро.

"Важные истории" зазначають, що архів пошти Кирила Шамалова має велику суспільну значущість – зокрема тому, що незабаром після одруження з дочкою Путіна він став наймолодшим доларовим мільярдером Росії.

Нагадаємо, 1 грудня у Москві на території Кремля знайдений мертвим співробітник Федеральної служби охорони (ФСО) Михайло Захаров - його підрозділ відповідає за особисту охорону президента Росії.

1