Колишнього прем'єр-міністра Киргизстану взяли під варту: у чому його звинувачують

Суд відхилив клопотання захисту про переведення під домашній арешт
Колишнього прем'єр-міністра Киргизстану взяли під варту: у чому його звинувачують
Темір Сарієв Фото: kloop.kg
25 Серпня 2021, 23:02
читать на русском

Колишнього прем’єр-міністра Киргизстану Теміра Сарієва, якого звинувачують у корупції під час розробки проєкту золотого рудника Кумтор, взяли під варту до суду.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначається, що 25 серпня десятки прихильників експрем'єра зібралися перед будівлею Бішкекського міського суду. Суд відхилив клопотання сторони захисту про переведення під домашній арешт.

Слідством встановлено, що Сарієв, бувши міністром економіки і одночасно  головою відповідної держкомісії, занизив суму екологічного збитку від роботи рудника "Кумтор" на кілька мільярдів сомів, в результаті чого державі було завдано колосального збитку, - повідомили в Держкомітеті нацбезпеки.

58-річного Сарієва, який був міністром економіки від 2011 року по 2015, заарештували на початку серпня. Його звинуватили у пособництві канадській компанії Centerra Gold Company, оператору рудника Кумтор, у питанні покриття екологічних збитків від робіт.

Крім того, ще одного колишнього прем’єр-міністра Мухаммедкалія Абилгазієва, якого також звинуватили у корупції у цій справі, минулого тижня звільнили з-під варти до суду. При цьому умовою було покинути країну.

Кумтор - предмет безперервної боротьби за контроль між державою та Centerra Gold. Цього року уряд Киргизстану тимчасово взяв під свій контроль рудник. За словами президента Садирова Жапарова, це необхідний крок для усунення порушень у сферах навколишнього середовища і безпеки.

Канадська компанія Centerra Gold назвала дії Киргизстану "неправомірними і незаконними". У травні її представники заявили, що ініціювали обов’язковий арбітраж для забезпечення дотримання своїх прав за давніми інвестиційними угодами з урядом.

Слідчі також допитали у справі двох колишніх президентів Киргизстану, Сооронбая Жеенбекова та Аскара Акаєва.

Нагадаємо, що Киргизстан і Таджикистан підписали спільний протокол делімітації та демаркації киргизько-таджицького кордону.

Читайте також

1