Конфлікт між Косово та Сербією: що відомо

У Косово замінюватимуть сербські паспорти з 1 вересня
Важливо
Конфлікт між Косово та Сербією: що відомо
Ситуація в Косово, фото з відкритих джерел
1 Серпня 2022, 10:07
читать на русском

У неділю ввечері, 31 липня, у Північному Косово серби перекрили дорогу через протест проти нових правил щодо заміни автомобільних номерів і сербських паспортів.

За повідомленням Косівського порталу BotaSot, у результаті конфлікту підрозділи поліції Косово потрапили під обстріли. Обійшлося без жертв.

Поліція Косово підтверджує інформацію про те, що в деяких місцях були чутні постріли, причому частина пострілів була спрямована по поліцейських підрозділах, але, на щастя, обійшлося без постраждалих, - йшлося в повідомленні.

Проте з посиланням на Kosovo Online, після загострення конфлікту уряд вирішив відкласти застосування постанов до 1 вересня. Зокрема, з проханням про перенесення термінів введення нових правил до влади Косово звернувся посол США Джеффрі Ховеньер.

Нагадаємо, з 1 серпня у Косово повинні були розпочати видачу в'їзних-виїзних документів для всіх громадян Сербії. У зв'язку з введенням нових документів влада Косово не визнаватиме сербських документів.

Також повинні була розпочатися перереєстрація автомобілів з виданими сербськими номерами, які містять позначення міст Косово. Таким чином нові номери повинні отримати 10 тисяч автомобілів зі знаками KM (Косовська Митровиця), PZ (Призрен), UR (Ферізай).

Довідково. Косово має статус частково визнаної держави, його незалежність визнали більшість країн Європи, крім Іспанії та Словаччини. Україна також не визнала Косово, адже вважає цю територію частиною Сербії. Проте з 2019 року Україна визнає косовські паспорти на оформлення віз.