Консервуємо на зиму: рецепти компотів з черешні

Ягідні та фруктові компоти, приготовані у домашніх умовах, – чудові закрутки на зиму. Однією із таких смачних закруток є компот із черешні
Консервуємо на зиму: рецепти компотів з черешні
Glasses of sweet homemade cherry compote on table on wooden background
9 Червня 2023, 21:49
читать на русском

Компот із черешні – смачний, доволі насичений і ароматний напій, якщо зварити його правильно. А щільна, красива й м'ясиста консервована черешня підійде також для прикрашання найрізноманітніших десертів.

Компот із черешні на зиму

Інгредієнти:

  • Черешня - 200 г
  • Цукор - 70 г
  • Лимонна кислота - 1 г
  • Вода - 0,75 л

Черешню для приготування компоту можна використовувати будь-якого сорту. Головне, щоб ягоди були добре стиглими та солодкими, але не перезрілими. Перебирати черешню й видалити зіпсовані ягоди. Ретельно її промити і відкинути на друшляк, щоб повністю стекла вода.

Ягоди черешні покласти в заздалегідь підготовлені банки (промиті й простерилізовані), заповнюючи ними приблизно третину всієї ємності. Закип'ятити воду та обережно, щоб не лопнуло скло, тоненькою цівкою залити окропом черешню в банках до самого горлечка. Банки накрити стерильними кришками й залишити на 15 хвилин.

В емальовану каструлю всипати цукор і лимонну кислоту. Злити в каструлю воду з банок з черешнею, покласти на вогонь. Довести сироп до кипіння, помішуючи ложкою, щоб цукор повністю розчинився.

Залити киплячим сиропом черешню в банках, відразу закрутивши банки кришками. Перевернути догори дном, укутати теплим рушником і залишити при кімнатній температурі до повного охолодження. Потім покласти компот на зберігання в прохолодне місце.

Компот із білої черешні

Інгредієнти на 3-літрову банку:

  • Вода - 2,7 л
  • Черешня - 700 г
  • Цукор - 300 г
  • Вода - 150 мл
  • Мелена кориця - 0,5 ч. л.

У холодну воду покласти мелену корицю та дати закипіти, потім на маленькому вогні варити 5 хвилин. Після чого процідити через 2 шари марлі.

У каструлю з водою додати коричневий відвар, цукор і, щойно все це закипить, – всипати черешню. Після того, як кипіння відновиться, поварити ще 3 хвилини.

Перелити компот у стерильну банку та закатати стерильною кришкою. Потім перевернути банку до повного охолодження.

Компот з черешні та смородини

Інгредієнти:

  • Вода - 1 л
  • Чорна смородина - 300 г
  • Черешня - 200 г
  • Цукор - 300 г

Вимити та простерилізувати банки, кришки прокип'ятити у воді впродовж 5 хвилин. Чорну смородину і черешню перебрати, а потім добре вимити.

Всипати в кожну банку по 100 грамів черешні. Потім всипати в кожну банку по 150 грамів чорної смородини.

Влити у каструлю воду, всипати цукор. Поставити каструлю на вогонь і дати цукровому сиропу закипіти. Після закипання проварити сироп пару хвилин на середньому вогні. Банки з чорною смородиною і черешнею заповнити гарячим сиропом до самого верху та прикрити кришками.

Аби банки не лопнули в процесі стерилізації, на дно каструлі можна помістити рушник, складений у декілька разів. Налити в каструлю теплу воду і поставити банки на середній вогонь. Стерилізувати банки з компотом 15 хвилин з моменту закипання води в каструлі.

Після закінчення процесу стерилізації дістати банки з компотом, закрутити кришками, перевернути догори дном, а потім укутати, дати їм повністю охолонути і покласти в комору.

Компот із черешні з лимоном

Інгредієнти:

  • Черешня - 120 г
  • Лимон - 1/3 частина
  • Цукор - 100 г
  • Вода - 400 мл

Ягоду перебрати та промити, кісточку виймати не потрібно.

Приготування сиропу. У воду додати цукор і покласти на вогонь. Сироп потрібно довести до кипіння.

Тим часом можна підготувати банки і кришки. Усередину металевого чайника скласти кришки для кип'ятіння, поверх них покласти банку. Покласти чайник на вогонь і стерилізувати кришки та банку, поки вода кипить, упродовж 5 хвилин.

Порізати лимон тонкими кружальцями, а потім ще навпіл. Заповнити банки черешнею на третину. Гарячим сиропом заливати банку доверху.

Прикрити банку кришкою, після чого простерилізувати на водяній бані. У каструлі підігріти воду до теплого стану (щоб не було різниці з температурою банки). На дно покласти підставку.

На підставку покласти банку і відправити на вогонь. Від початку кипіння води в каструлі стерилізувати півлітрові банки 10 хвилин, літрові – 15 хвилин, трилітрові – 20 хвилин.

Закрутити кришки до кінця, перевернути банки. Зберігати заготовлений на зиму компот із черешні з лимоном можна у звичайних квартирних умовах.

Читайте також

1